Hoe hoog moet een locatie eigenlijk zijn? Hoe hoger hoe beter?
Het korte antwoord: mooi is vijf tot tien verdiepingen. Het lange antwoord:
De optimale hoogte heeft te maken met de zowel de bedekking als de capaciteit die je wilt gaan leveren. En de dichtheid (aantal nodes in een gebied) van het netwerk.
Als je een node (toegangspunt) op een hoog gebouw zet kun je een relatief groot gebied bestrijken. De bedekking is dan goed. Dit soort nodes zul je zeker in de startfase veel neerzetten, omdat je dan snel een groot gebied kunt "bedekken".
Elke node kan echter maar een beperkt aantal gebruikers bedienen, anders loopt de bandbreedte te ver terug. Komen er meer gebruikers in een bedekt gebied, dan moet je dus iets daaraan doen. Het liefst zou je meer frequenties in een node willen gebruiken om toch een constante bandbreedte te leveren. Dat kan echter niet. Het maximaal aantal frequenties/kanalen per node staat namelijk vast.
De enige manier om extra capaciteit te verkrijgen is het "hergebruiken" van dezelfde frequentie(s). Dat doe je door nodes bij te plaatsen. De nodes gebruiken dan dezelfde frequenties. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de node niet te hoog zet, anders "zien" ze elkaar en geven ze onderling storing (interferentie) op de gebruikte frequenties en kun je die alsnog niet gebruiken.
Naarmate het netwerk meer gebruikers krijgt en er in totaal meer capaciteit nodig is zul je dus steeds meer nodes op steeds lagere plaatsen moeten zetten.
Dit kan zelfs betekenen dat je op een bepaald moment relatief hoge toegangspunten zult moeten vervangen door een aantal lagere.
Het is slim om bij het neerzetten van nodes al rekening te houden met de toekomst en te verwachten capaciteitsbehoefte, dus heel hoge locaties gebruik je dan sowieso niet als publiek toegangspunt en alleen voor de netwerkverbindingen tussen nodes. Een goed voorbeeld hiervan is Node SOM, op de Eschertoren, het hoogste gebouw van Leiden.
- Log in to post comments