Waar kan ik oude 'nieuws' berichten vinden?
In het nieuwsarchief op deze site:
http://www.wirelessleiden.nl/nieuws/
Kan ik e-mailen via Wireless Leiden?
1) Als u een PC gebruikt (Windows, Linux, Mac) kunt u in beginsel alleen gebruik maken van webmail. Dat kan de webmail van een internetprovider zijn, maar ook bijvoorbeeld de webmail van Outlook.com (vroeger Hotmail), Gmail, Yahoo! mail etc.
Voor Outlook.com mail (vroeger Hotmail) kunt u - tenslotte - ook gebruik maken van Windows Live Mail of van Outlook Express op uw Windows PC om uw Hotmail-inbox te synchroniseren via Wireless Leiden, mits u in Internet Explorere de proxy hebt ingesteld (proxy.wleiden.net, poort 3128).
2) Als u een smartphone of tablet gebruikt, kunt u de Gmail app of de Outlook.com app gebruiken voor uw e-mail bij Gmail or Outlook.com (vroeger Hotmail) en de mail downloaden naar uw apparaat, zoals via iedere andere WiFi verbinding. We hebben dit getest voor het Android besturingssysteem. We verwachten dat dit ook zal werken bij het iOS van Apple.
E-mail van uw "vaste" internet provider (zoals xs4all, KPN etc.), werkt via Wireless Leiden allen als u hun webmail gebruikt.
Is de oude website van Wireless Leiden nog beschikbaar?
Nee, de oude website is niet meer beschikbaar.
Werken programma's als Skype en MSN als ik internet via Wireless Leiden?
Ja die programma's werken, mits je de proxy instelt. Alle programma's waarin je een proxy kunt instellen werken via Wireless Leiden. Het is een kwestie van proberen. Veel programma's hebben onder "opties" of "voorkeuren" een tabblad dat bijvoorbeeld "verbinding" of "netwerk" heet. Daar kun je meestal een proxy instellen.
Gebruik je linux stel dan een algemene systeemproxy in door 'export http_proxy=......'.
Waarom kan ik alleen webbrowsen als ik via Wireless Leiden het internet gebruik?
De reden is dat we ongewenst of illegaal gebruik willen voorkomen.
Iedereen kan gebruikmaken van het lokale netwerk van Wireless Leiden, mits hij/zij zich houdt aan de Nederlandse wetgeving. Wie wil internetten moet gebruikmaken van een 'poortje' dat alleen webverkeer doorlaat. We zijn daartoe verplicht ten opzichte van de internetprovider om misbruik te voorkomen (zoals het versturen van spam).
Is Wireless Leiden alleen actief in Leiden?
Nee, we zijn in Leiden begonnen, maar we werken samen met lokale vrijwilligers in Kaag & Braassem, Alphen a/d/ Rijn, Oegstgeest, Zoeterwoude, Voorschoten, Leiderdorp en Teylinen. Het totale netwerk reikt nu van Katwijk tot Alphen a/d Rijn tot Aalsmeer. Zie het kaartje van de toegangspunten.
Waar kan ik informatie over Wireless Leiden vinden?
Informatie is te vinden op Internet:
- deze website
- de "wiki" site: http://wiki.wirelessleiden.nl
- de verzameling van documenten, foto's en software: http://svn.wirelessleiden.nl/svn
- de mailinglijsten: http://lijst.wirelessleiden.nl
- de webfolder: http://webfolder.wirelessleiden.nl
Is internetten via Wireless Leiden een goedkoop alternatief voor een eigen adsl- of kabelaansluiting?
Wireless Leiden is geen internet-provider. Als je een eigen, vaste internet-aansluiting kunt krijgen en de kosten geen groot probleem zijn, bevelen we aan om zelf zo'n aansluiting te nemen. Zo blijft het gratis, draadloze internet via Wireless Leiden beschikbaar voor de mensen die geen aansluiting kunnen krijgen, die eventjes zonder aansluiting zitten bijvoorbeeld bij een verhuizing of storing, voor de bezoekers van Leiden (zakenmensen en toeristen) en voor gebruik 'op straat'. Een eigen verbinding zal ook meestal sneller en betrouwbaarder zijn en je kunt dan van alle internetdiensten gebruikmaken, niet alleen webbrowsen en webmailen.
Ik wil best iets bijdragen, maar het lijkt allemaal zo ingewikkeld wat jullie doen, kan ik wel iets voor jullie betekenen?
Ja, in principe kan iedereen een bijdrage leveren aan Wireless Leiden. Er is heel veel te doen binnen Wireless Leiden en zeker niet alleen voor computer 'geeks' (hoewel die altijd zeer welkom zijn!).
Wie een beetje handig is in klussen kan prima helpen bij het bouwen en onderhouden van nodes.
Denk ook aan
- organisatorisch en administratief werk,
- begeleiden en coordineren van vrijwilligersactiviteiten,
- bijhouden en vullen van de website en andere documentatie verzorgen,
- het -geautomatiseerd- meten van het bereik van WirelessLeiden,
- het geven van presentaties, bemensen van info-stands
- werven van sponsors,
- begeleiden van studenten,
- het helpen van gebruikers,
- beschikbaar stellen van een (hoog) dak,
- je internetverbinding (gedeeltelijk) beschikbaar stellen voor gebruik (afhankelijk van het contract met je provider).
Kom eens langs op het inloopspreekuur of stuur een e-mail naar de gebruikers-mailinglijst. Verder zijn we voor de financiering van het netwerk afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Je kunt het tot stand komen en in stand houden van het Wireless Leiden netwerk steunen door een bedrag over te maken op onze bankrekening, NL08RABO0138456062, t.n.v. Stg. Wireless Leiden.
Antennes voor WiFi zijn best duur, kan ik er zelf een maken?
In principe kun je alles zelf maken. Een antenne maken is heus niet moeilijk, er is op internet veel informatie over te vinden.
Maar meestal heb je geen antenne nodig en is bijv. een usb-wifi-adapter met verlengsnoer geschikt, of een "wifi-doosje" dat je met een netwerkkabel aansluit op je pc of notebook.
We hebben een handleiding beschikbaar voor het maken van een blikantenne. Het meest eenvoudig is het gebruiken van een usb-wifi-adapter eventueel met reflector (handzeef).
Indien je hier niet uitkomt, dan kun je altijd nog bij het inloopspreekuur of op de gebruikers-mailinglijst terecht.
Hoe staat het met de privacy van de netwerkgebruikers?
Wireless Leiden weet niet wie gebruikmaken van het netwerk, alleen de identificatienummers van de gebruikte apparatuur (zogenaamde MAC-adressen) zijn bekend.. Gebruikers worden niet geregistreerd.
Gebruikers dienen er vanuit te gaan dat informatie die over het netwerk verstuurd wordt niet beveiligd is. In feite is de situatie hetzelfde als bij Internet. Wie privacy wil zal de gegevens moeten beveiligen d.m.v. encryptie. Dit is technisch heel goed mogelijk, onder andere met vrije (open source) software. Wireless Leiden is niet verantwoordelijk voor wat gebruikers op het netwerk doen, vergelijk de situatie bijv. met het telefoonnet.
Gebruikers moeten zelf zorgen voor een uptodate virusscanner en bedacht zijn op pogingen om software / malware op hun pc te installeren bijvoorbeeld via dubieuze e-mails.
Verstrekt Wireless Leiden de benodigde apparatuur?
Nee, in principe niet.
De gebruiker zorgt net als bij - bijvoorbeeld - een voetbalvereniging voor zijn eigen spullen. De 802.11b netwerkkaarten en usb-adapters zijn tegenwoordig ruimschoots verkrijgbaar via PC- of webwinkels. Antennes, kabels, connectoren zijn o.a. te koop bij
Wat kost het om mee te doen met Wireless Leiden?
Het gebruik van het netwerk is gratis, er zijn geen abonnementskosten.
De (eenmalige) apparatuur-kosten zijn erg afhankelijk van de manier waarop je verbinding maakt. In het meest eenvoudige geval kun je je laptop, webpad of smartphone zonder meer gebruiken. Meestal heb je een buitenantenne of een usb-wifi-adapter nodig. Een usb-wifi-adapter met maximaal 5 meter kabel kost ongeveer E 25.-. Een PC voorzien van een WiFi-kaart met antennekabel en buitenantenne kost ongeveer E 100 - 200, afhankelijk van bijv. de lengte van de antennekabel, het type antenne en de antennebevestiging, een kant-en-klare buitenantenne met ingebouwde radio (bijv. een Ubiquity Nanostation) kost ongeveer E 80.
Wij proberen de operationele kosten zo laag mogelijk te houden door open source (vrije) software en goedkope apparatuur te gebruiken, samen te werken met bedrijven en organisaties die kostenloos toegang geven tot hoge punten in de stad en door het werk te doen met onbezoldigde vrijwilligers. De kosten van het netwerk zijn dus vooral de aanschaf en het onderhoud van de apparatuur voor de nodes. Wij draaien zonder subsidie. Voor financiering zijn we afhankelijk van sponsoring en donaties (op bankrekening NL08RABO0138456062, t.n.v. Stg. Wireless Leiden).
Kan ik (gratis) internetten via Wireless Leiden?
Wireless Leiden is geen Internetprovider!
Wij faciliteren louter het lokale, draadloze netwerk dat de gebruikers met elkaar verbindt. De gebruiker kan gratis gebruikmaken van het netwerk. Als gebruikers van Wireless Leiden hun Internetverbinding met elkaar willen delen, dan is dit inderdaad mogelijk. Niet alle Internetdienstverleners staan dit overigens toe, lees de kleine letterjes van uw contract!
Er zijn enkele gesponsorde internetverbindingen aangesloten op het netwerk via 'proxies' (toegangspoortjes) waar iedereen gebruik van kan maken. De capaciteit is beperkt en ook is alleen webbrowsen mogelijk (zogenaamd 'poort 80' verkeer). Voor e-mail moet u dan gebruikmaken van webmail (zoals gmail, yahoo, hotmail, etc.) of werken via de webmail toegang tot uw e-mail account. Ook skype of MSN werkt, mits u de proxy instelt.
Ik zit binnenshuis met mijn laptop met ingebouwde WiFi. Kan ik verbinding maken met Wireless Leiden?
Helaas, meestal zal dat niet lukken zonder een buiten-antenne of usb-adapter. Maar er zijn uitzonderingen. Het hangt af van de situatie. Als je je dicht bij de node bevindt (binnen 100 meter) met vrij zicht en liefst achter een raam dan is het mogelijk.
Een antenne kun je kopen of gemakkelijk zelf maken. Zie voor meer informatie de technische informatie elders op deze site.
Wat is de reikwijdte van zo'n WiFi-netwerk?
Afstanden van enkele kilometers zijn goed mogelijk.
De reikwijdte hangt af van de gebruikte antennes, de hoogte van deze antennes en het gebied tussen de antennes. De omgeving is ook erg van invloed. In beboste gebieden komen radiogolven minder ver dan bijvoorbeeld op zee. De vuistregel voor WiFi-verbindingen is dat je een vrije zichtlijn moet hebben tussen de twee antennes. Je moet de node waar je kontakt mee wilt maken dus kunnen zien! Ook de gebruiker moet zich uiteraard houden aan de wettelijke eis, dat het uitgestraalde vermogen niet meer dan 100 mW EIRP mag bedragen.
Wireless Leiden streeft ermaar dat de afstand tussen de nodes (knooppunten) ongeveer 800 meter bedraagt. De afstand van een gemiddelde gebruiker tot een toegangspunt zal dan ongeveer 400 meter zijn. De bandbreedte is dan (bij een zichtverbinding) gelijk aan de nominale bandbreedte (dat wil zeggen 11 Mbps, effectieve datasnelheid 4 tot 5 Mbps).
Zijn de radiogolven van het Wireless Leiden netwerk schadelijk?
Nee.
De WiFi-radiogolven worden met een extreem laag vermogen verzonden (100 mW is het wettelijke maximum, dat is veel minder dan dat van een mobiele telefoon) en de toegangspunten van Wireless Leiden staan buitenshuis. Daardoor dringt het signaal niet of nauwelijks binnenshuis door. De techniek die we gebruiken is dezelfde als die van draadloze netwerkjes thuis of op kantoor en wordt bijvoorbeeld ook in ziekenhuizen gebruikt.
Hoe wordt de data eigenlijk verzonden?
De data wordt via radiogolven op een frequentie van ongeveer 2,4 GHz verzonden. In feite zijn er meerdere (in Europa 13) kanalen beschikbaar, die echter wel deels overlappen. De 2,4 GHz band is een 'vrije' frequentie, dat wil zeggen dat je geen vergunning nodig hebt om deze te gebruiken. De enige beperking is dat het maximale zendvermogen niet meer mag zijn dan 100 mW. Dat is dus erg weinig (wel duizend keer minder dan bij gsm of umts of bij zendamateurs gebruikelijk is).
Hoe snel is een verbinding via het Wireless Leiden netwerk?
Er is een verschil tussen de snelheid op het lokale Wireless Leiden netwerk en de snelheid van Internet.
De gebruikers van Wireless Leiden maken contact met "802.11b" wireless netwerkkaarten. De bandbreedte van 802.11b is nominaal 11 Mbps. Netto blijft daar maximaal 4-5 Mbps van over als pure datasnelheid naar/van het toegangspunt. De snelheid naar andere punten in het netwerk, via de interlinks tussen de nodes, hangt sterk af van het dataverkeer (aantal gebruikers), het aantal hops en het aanwezig zijn van storingen (interferentie).
Voor internetten geldt bovendien de beperking van de maximale snelheid van de gebruikte internetverbinding en het aantal internetgebruikers. Wie niet te ver van een internet-gateway (proxy) zit zal bijvoorbeeld een internetsnelheid zien van 500 kbps.
Hoe hoog moet een locatie eigenlijk zijn? Hoe hoger hoe beter?
Het korte antwoord: mooi is vijf tot tien verdiepingen. Het lange antwoord:
De optimale hoogte heeft te maken met de zowel de bedekking als de capaciteit die je wilt gaan leveren. En de dichtheid (aantal nodes in een gebied) van het netwerk.
Als je een node (toegangspunt) op een hoog gebouw zet kun je een relatief groot gebied bestrijken. De bedekking is dan goed. Dit soort nodes zul je zeker in de startfase veel neerzetten, omdat je dan snel een groot gebied kunt "bedekken".
Elke node kan echter maar een beperkt aantal gebruikers bedienen, anders loopt de bandbreedte te ver terug. Komen er meer gebruikers in een bedekt gebied, dan moet je dus iets daaraan doen. Het liefst zou je meer frequenties in een node willen gebruiken om toch een constante bandbreedte te leveren. Dat kan echter niet. Het maximaal aantal frequenties/kanalen per node staat namelijk vast.
De enige manier om extra capaciteit te verkrijgen is het "hergebruiken" van dezelfde frequentie(s). Dat doe je door nodes bij te plaatsen. De nodes gebruiken dan dezelfde frequenties. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de node niet te hoog zet, anders "zien" ze elkaar en geven ze onderling storing (interferentie) op de gebruikte frequenties en kun je die alsnog niet gebruiken.
Naarmate het netwerk meer gebruikers krijgt en er in totaal meer capaciteit nodig is zul je dus steeds meer nodes op steeds lagere plaatsen moeten zetten.
Dit kan zelfs betekenen dat je op een bepaald moment relatief hoge toegangspunten zult moeten vervangen door een aantal lagere.
Het is slim om bij het neerzetten van nodes al rekening te houden met de toekomst en te verwachten capaciteitsbehoefte, dus heel hoge locaties gebruik je dan sowieso niet als publiek toegangspunt en alleen voor de netwerkverbindingen tussen nodes. Een goed voorbeeld hiervan is Node SOM, op de Eschertoren, het hoogste gebouw van Leiden.
Ik heb een locatie, zoals een flat of kantoorpand, en wil hier een node van maken, heeft Wireless Leiden hierin interesse?
Ja, in principe altijd, Wireless Leiden is bezig haar netwerk uit te breiden en te verdichten en is geinteresseerd in nieuwe locaties die passen in de netwerkstructuur. Met name hoge punten in de buitenwijken zijn interessant (in het centrum zijn al flink wat nodes).
In het centrum willen we vooral lagere punten bouwen om de dekking op straatniveau te vergroten voor de mobiele gebruikers.
Ik wil bijdragen aan Wireless Leiden, kan dat?
Ja, iedereen die een bijdrage wil leveren is van harte welkom.
We kunnen heel verschillende bijdragen gebruiken, in de vorm van
- donaties/sponsoring,
- het beschikbaar stellen van lokaties en
- het helpen met allerlei activiteiten als vrijwilliger.
Mensen die willen helpen met het uitbouwen en professionaliseren van de organisatie en het opbouwen van het netwerk zijn van harte welkom. Hierbij denken we aan mensen met specifieke bekwaamheden, kennis of ervaring (handige nodebouwers, netwerkspecialisten, zendamateurs (prof?), fondsenwervers, coordinatie van vrijwilligersactiviteiten en projecten, begeleiding van studenten, ondersteunen van gebruikers).
Ook mensen die het netwerk willen gebruiken, maar niet willen / kunnen helpen met de ontwikkeling ervan kunnen een bijdrage leveren door bijv. storingen te signaleren.
Verder zijn we geïnteresseerd in professionele gebruikers (bedrijven, organisaties) die het netwerk echt willen gebruiken, bijvoorbeeld voor een VPN (virtueel prive-netwerk tussen verschillende locaties in de stad) of voor het aanbieden van diensten.
Tenslotte zijn we voor de financiering van het netwerk afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt het tot stand komen van het Wireless Leiden netwerk steunen door een bedrag over te maken op bankrekening NL08RABO0138456062, t.n.v. Stg. Wireless Leiden.
Is Wireless Leiden een bedrijf? Maakt Wireless Leiden winst?
Nee, Wireless Leiden is een stichting zonder winstoogmerk met onbezoldigde vrijwilligers. Wireless Leiden heeft als doel een draadloos computernetwerk van gebruikers voor gebruikers binnen de stad Leiden en omgeving tot stand te brengen. In augustus 2002 is de Stichting Wirelessless Leiden opgericht.
Kan ik, waar ik woon, verbinding maken met het Wireless Leiden netwerk?
Dit is de meest gestelde vraag ;-)
Het antwoord is: kijk eerst of er een node van Wireless Leiden bij je in de buurt is. Als je een node (toegangsantenne) kunt zien of je woont er dichtbij dan heb je een goede kans. Het hangt ook erg af van de plaats (hoogte) van je ontvangstantenne.
Op het inloopspreekuur of via de gebruikers-mailinglijst kun je overleggen met vrijwilligers van Wireless Leiden. Zij hebben vaak wel een goed idee waar wel en waar niet ontvangst mogelijk is.
Je kunt het overigens alleen zeker weten door te (laten) meten. Op het inloopspreekuur kun je een vragen of een van onze vrijwilligers een meting bij je thuis wil komen uitvoeren.