wiki:WikiStart

Version 45 (modified by walter, 12 years ago) ( diff )

--

eduroam via Wireless Leiden

Het doel van dit project is het ontwikkelen en testen van een prototype accesspoint (en achterliggende infrastructuur) dat het mogelijk maakt: studenten (onderzoekers, docenten en overige medewerkers van een educatieve-instelling) "veilig" toegang tot het internet te bieden door naadloze integratie van eduroam op het "open" netwerk van Wireless Leiden. De betekenis van de eduroam roaming-infrastructuur laat zich in het hieronder volgende voorbeeld ophelderen!

Wat is eduroam?

Onderwijsinstelling 'X' wil al zijn studenten eenvoudig op hun "beveiligde en gesloten" draadloze netwerk aansluiten om hen toegang tot internet en printen te verschaffen. Dit draadloze netwerk dat met vele toegangspunten (AP=AccessPoints / Hotpots) door het hele complex dekkend is, word wel met een enkele generieke naam "X-netwerk" aangelegd, maar niet met een enkel generiek wachtwoord! De onderwijsinstelling heeft al zijn leden al geregistreerd in een personendatabase en heeft voor ieder herleidbaar persoon namelijk al een unieke accountnaam en wachtwoord aangemaakt. Door de authenticatie en autorisatie tot het "gesloten en beveiligde" draadloze netwerk via de inloggegevens uit de personendatabase te laten verlopen, weet ieder lid direct zijn eigen wachtwoord om direct toegang tot het draadloze netwerk te krijgen. Daarnaast weet de instelling een mogelijk wachtwoord lek te herleiden tot een uniek persoon.

In de gebruikelijke situatie wanneer een student van onderwijsinstelling X vanuit de kantine het eigen beveiligde en gesloten draadloze netwerk "X-netwerk" op wil, dan configureert deze eenmalig zijn laptop (tablet en of telefoon) en gebruikt hiervoor de voor hem of haar al bekende unieke inloggegevens. Iedere volgende keer wanneer deze student binnen het eigen complex wil werken (of loopt) is zijn apparaat automatisch verbonden met hetzelfde draadloze "X-netwerk" (al dan niet via een andere toegangspunt vanuit collegezaal of bibliotheek). Dit verschijnsel waarbij het apparaat van de gebruiker, zonder dat hij of zij het opmerkt automatisch van toegangspunt naar toegangspunt verspringt, bereikbaar en bruikbaar blijft word "roaming" genoemd.

Maar nu, onderwijsinstelling 'Y' heeft exact dezelfde infrastructuur als onderwijsinstelling X, maar Y merkt dat wanneer gastdocenten van X met hun laptop op bezoek komen zij niet (automatisch) bij Y het internet op kunnen. Tevens is het voor de onderwijsinstelling en de gebruikers omslachtig om iedereen opnieuw te registreren, een tijdelijk wachtwoord te geven en of hun apparaten te herconfigureren voor (tijdelijke) gebruik van het beveiligde en gesloten netwerk.

Als oplossing draagt onderwijsinstelling Y eduroam aan. Hiervoor gaan beide onderwijsinstelling X en Y de naam van hun draadloze netwerk gelijkmaken aan de generieke naam "eduroam". Wanneer (gast)gebruikers van X bij onderwijs instelling Y op bezoek zijn, gaan hun laptops, tablets of telefoons automatisch het gelijknamige netwerk van onderwijsinstelling Y op. Dit werkt helaas nog bijna, om de volgende rede. Onderwijsinstelling Y heeft natuurlijk niet de personendatabase met inloggegevens van onderwijsinstelling X om gebruikers van X tegen te authenticeren, dus gebruikers van X op het netwerk bij Y krijgen alsnog de melding dat hun inloggegevens niet worden herkend omdat ze als X in de personendatabase van Y ontbreken, logisch toch! Wanneer onderwijsinstelling Y nu alleen de authenticatie "aanvragen" doorgestuurd via een "centrale server" op internet die op zijn beurt weer doorgekoppeld is aan de personendatabase van de eigen onderwijsinstelling (X in dit geval) en de autorisatie "goedkeuringen" via diezelfde route weer terug afleverd bij de instelling waar de gebruiker zich bevind, dan blijven de persoonsgegevens binnen de eigen onderwijsinstelling waar ze horen en kan de gebruiker na autorisatie bij de andere instelling direct het netwerk/internet gebruiken. Dit allemaal zonder dat gebruiker ook maar iets aan zijn of haar eigen apparaat en of instellingen hoeft te veranderen! Vergelijkbaar met mobiele telefoons die tijdens het telefoongesprek in een auto rit van stad A naar B diverse mobiele toegangspunten (Telefoon Cells) passeren, zonder dat de gebruiker merkt dat zijn verbinding overschakelt.

Dit eduroam systeem maakt het als onderwijsinstelling mogelijk om in een strikter wordend klimaat van beveiliging, geslotenheid en aansprakelijkheid toch verantwoordelijk een dienst dat open en toegankelijk is van karakter te bieden.

Kortom het begrip eduroam betekent voor "gebruikers" zoals studenten en medewerkers dat ze zonder poespas gebruik kunnen maken van het internet via het netwerk van hun eigen of gelieerde instelling. Het is voor hen niet meer dan de draadloze netwerknaam van de hotspot die ze aantreffen op hun laptop en of smartphone wanneer ze hiermee succesvol verbinden.

Betrokkenheid van Wireless Leiden?

De betekenis en werkwijze van eduroam voor dit Wireless Leiden project is vanuit een "aanbieders" perspectief. Daarbij zal voornamelijk de onderliggende technische werking van de infrastructuur om eduroam accesspoints (voor gebruikers) te realiseren ter sprake komen. Wireless Leiden neemt momenteel niet als "identity provider" deel aan eduroam, maar faciliteerd louter het doorgeven van de vereiste authenticatie "aanvragen" en autorisatie "goedkeuringen" via een grotendeels intern ontwikkeld prototype infrastructuur. Als partieel serviceprovider koppelt Wireless Leiden eduroam gebruikers automatisch en beveiligd door aan de daarvoor aangewezen (onderwijs)netwerken. Een onderwijsinstelling vervult vaak meerdere rollen binnen het eduroam project inclusief internet-gateway, maar Wireless Leiden beperkt zich puur tot de ondersteunende koppeling en integratie van deze diensten.

Het unieke aan dit project is niet het scheiden van de identity/service provider eigenschap, maar de integratie van de verdeelde diensten over het onafhankelijk en "open" netwerk van Wireless Leiden dat zich buiten deur huisvest. Dit maakt het exploiteren van eduroam draadloze dekking via het Wireless Leiden netwerk in publieke ruimte niet alleen eenvoudig, flexibel en betaalbaar maar kan dat zelfs op stadsniveau! De huidige implementatie is een win-win situatie voor betrokken partijen, door de huidige multi SSID techniek neemt zowel de dekking van het eduroam netwerk van een (sponserende) onderwijsinstelling als het netwerk van Wireless Leiden toe. Dit in tegenstelling tot de vaak beperkt inpandige exploitatie door onderwijsinstellingen van hun eigen geisoleerde fysieke en gesloten infrastructuur, die zich gemakkelijk door het graven/leggen van dure kabelverbindingen laat uitstellen of zelfs afstellen.

*Ontwikkelaars van Wireless Leiden zelf kunnen de roaming eigenschap van deze infrastuctuur alleen gebruiken, testen en ontwikkelen wanneer ze beschikken over een geldig accountsnaam en wachtwoord dat geleverd is door een aan eduroam/surf foundation gelieerde identity provider. Als voorbeeld Universiteit Leiden of Hogeschool Leiden. Wel zou er voor hen via een interne identity provider van Wireless Leiden zelf een account gemaakt kunnen worden, maar omdat deze niet centraal gekoppeld is werkt dit niet wanneer ontwikkelaars van het Wireless Leiden eduroam netwerk naar het Universiteits eduroam overgaan. Het Universiteits eduroam netwerk kan namelijk via de centrale server niet bij de onbekende Wireless Leiden interne identity provider komen en zal deze mensen niet op zijn netwerk toelaten. Hiermee word direct duidelijk dat een wederzijdse samenwerking nodig is om het onbegrensde karakter eduroam(ing) te laten werken en beschermen! Een andere mogelijkheid zou het aanvragen van een test-account bij de surf foundation zijn.

technische en organisatorische benodigdheden

Voor het aanbieden van de eduroam infrastructuur op het Wireless Leiden netwerk is gekozen voor twee verschillende type installaties met idem verschillende functionaliteit namelijk:

  1. "AccesPoints" meerdere (types) die als "eduroam" multiSSID hotspot zullen fungeren via OpenWRT.
  2. "Radius-Server/Proxy & gateway" een enkele centraal gepositioneerde server via FREEBSD.

De AP's kunnen vrij en verspreid door de stad op de Wireless Leiden infrastructuur aangekoppeld worden, bij voorkeur direct op een node! De Radius-Server/Proxy & gateway kan het best bij een onderwijs instelling geplaatst worden waar deze enerzijds gekoppeld is aan een internet gateway en anderzijds aan de infrastructuur van Wireless Leiden. De verbinding tussen deze twee typen installaties word via OpenVPN tunnels beveiligd en geencrypt opgezet waardoor het mogelijk onveilige karakter van het open Wireless Leiden netwerk vervalt. Naast deze hardware- en software- matige eisen zijn er nog vijf andere organisatorische eisen waaronder:

  1. toegang/inlog-gegevens tot de centrale eduroam/surfnet/surf-foundation identity-provider radiusproxy.
  2. ip whitelisting voor toegang tot die radiusproxy.
  3. certnode die het creeeren van certificaten en config bestanden voor de openvpn clients "eduroam AP's" en server "radius-server/proxy" faciliteert.
  4. inlog/account/gebruiker-gegevens om als gebruiker op het "eduroam" netwerk in te loggen (aanvragen bij identityprovider).
  5. build/test/flash-machines voor config en firmware (ssh scp sshpass telnet etc)

Wat niet behandeld gaat worden is het aanmaken van een user-database/list voor de radius server, aangezien alle users extern via proxy geauthenticeerd worden en niet intern want Wireless Leiden is geen eduroam identityprovider!

Met deze middelen en een compleet voor zover mogelijk lineaire stap voor stap handleiding is een plug en play exploitatie van eduroam toegangspunten waar dan ook binnen het Wireless Leiden netwerk snel en eenvoudig te realiseren. Voor het opleveren van veel AP's (batches) met unieke instelligen zal er uiteindelijk een configuratie script volgen waarmee op basis van het MAC-adres van het AP een aantal unieke parameters meegegeven kunnen worden voor de configuratie: MultiSSID, hostname, kanaal, ipadres(bedraad/draadloos), etc... vergeet de unieke openvpn client certificaten niet, tevens zouden er per AP unieke client gegevens om met de radius-proxy/server te communiceren gemaakt kunnen worden.

Door het gebruik van het opensource software OpenWRT, FREEBSD en gerelateerde software projecten, is deze setup niet gelimiteerd aan een enkel merk en of type hardware. Een kleine aanpassing aan de configuratie bestanden zou een vereiste kunnen zijn voordat het op ander hardware platvorm werkt. Deze handleiding zal overigens alleen toegespitst zijn op Ubiquiti AP's zoals Bullet m2 HP/ Nano station/loco m2 en via-epia-m/alixboard als radiusproxy/server & gateway. Als uitgangssituatie om deze handleiding uit te voeren word ubuntu 12.04LTS AMD64 gebruikt!

1 setup eduroam AccessPoints

1.1 hardware & software

In tegenstelling tot de oude handleiding(onderaan deze pagina) word momenteel gebruik gemaakt van een "fixed" OpenWRT releases waaronder Backfire 10.03.1 of zelfs Atitude Adjustment 12.0.9 final. Dit niet alleen omdat het bouwen van een custombuild onnodig is geworden omdat "openvpn" inmiddels als pakket direct gebruiksklaar en beschikbaar is voor de 10.03.1 en 12.09 releases. Maar vooral omdat compileren van een openwrt image & build omgeving erg veel tijd, moeite en veel variabelen introduceert in een al/nog experimentele infrastructuur. Met fixed releases kan in minder dan 5 minuten direct een werkend accesspoint prototype gerealiseerd worden en dat zelfs voor verschillende type architecturen accesspoints (arm/mips/x86/etc, mits daar openwrt images voor zijn)! Wel zou via custom gecompileerde releases het geheugen gebruik en processor belasting geoptimaliseerd kunnen worden door het weglaten van ongebruikte pakketten. Update, inmiddels is het ook al direct mogelijk om via AirOS software dat standaard al op Ubiquiti AP's aanwezig een "eduroam" hotspot met wpa2 enterprise en radiusclient functie te maken (enkel openvpn ontbreekt)!

Met deze flexibele fundering is het doel om accesspoints die maar in sumiere opzichten van elkaar te verschillen zo gemakkelijk en snel mogelijk in grote hoeveelheden geautomatiseerd te kunnen configureren. Het verschil tussen de accesspoints komt deels uit hoek van beveiliging, deels uit de hoek van locatie en natuurlijk de toepassing. Als een enkel accesspoint gehackt is kan deze los van de andere accesspoint toegang tot de radius proxy ontzegt worden, (door zijn openvpn sleutel in te trekken) daardoor zijn de andere accesspoints nog operationeel. Als toepassing is het handig dat het eduroam accesspoint op de burcht in Leiden als multi-SSID "ap.burcht.wleiden.net" heet en de eduroam accesspoint bij de Hortus Botanicus als multi-SSID "ap.hortusbotanicus.wleiden.net". Als toepassing kan het wenselijk zijn kleine / goedkopere AP's te monteren op plaatsen waar grote AP's met losse sector antennes niet mogelijk zijn en natuurlijk niet te vergeten de beschikbare wifi kanalen 1,6,11. Voor ieder AP zullen unieke openvpn certifacten gebruikt worden. Deze voorbeelden duiden erop dat er toch kleine specifieke wijzigingen tussen de AccessPoints configuratie bestanden wenselijk zijn. Samengevat, er zal eerst handmatig een work-template opgezet worden waarmee een eduroam AP ingericht kan worden. Dit vormt dan de generieke basis voor een gescripte en automatische configuratie van veel AP's tegelijk die onderling kleine specifieke aanpassingen kunnen bevatten.

Het AccessPoint zal met multiSSID ingesteld worden en bridged al het wireless verkeer van de beveiligde "eduroam" SSID via een openvpn tunnel naar de "radius-server/proxy & gateway". Het wireless verkeer van de open "ap.wlgst-bridge.wleiden.net" SSID kan via interne NAT/routing afgehandeld worden of via een bridge direct een Wireless Leiden node in die reeds met DHCP, DNS, routing en captive portal is uitgerust.

1.2a fixed OpenWRT release

The following shell commands will first locally download the OpenWRT "Backfire" image and its packages, than flash the image, configure its packages, backup original config files so you must use them as a work-template for your own custom deployment! This work-template will form the generic base of a possible batch configure/deploy script to allow huge amount of AP's to be configured in one instance with each little specific customisations. Instead of the Backfire 10.03.1 release also Attitude Adjustment 12.09 can be used, just change the download links for the image and packages you need!

### prepare a workfolder to setup all software and config files
mkdir ap-bullet
cd ap-bullet

## download openwrt bullet firmware image
wget http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/openwrt-ar71xx-ubnt-bullet-m-squashfs-factory.bin

### openwrt bullet packages
mkdir packages

## download wpad since included wpad-mini does not support EAP!
wget http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/packages/wpad_20111103-2_ar71xx.ipk -P packages/

## download openvpn packages
wget http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/packages/openvpn_2.1.4-3_ar71xx.ipk -P packages/
wget http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/packages/kmod-tun_2.6.32.27-1_ar71xx.ipk -P packages/
wget http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/packages/libopenssl_0.9.8r-1_ar71xx.ipk -P packages/
wget http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/packages/zlib_1.2.3-5_ar71xx.ipk -P packages/
wget http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/packages/liblzo_2.04-1_ar71xx.ipk -P packages/

# download optional packages
wget http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/packages/nano_2.2.6-1_ar71xx.ipk -P packages/
wget http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/packages/libncurses_5.7-2_ar71xx.ipk -P packages/
#wget http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/ar71xx/generic/packages/terminfo_5.7-5_ar71xx.ipk -P packages/ #aa only 

### flash firmware
# put Ubiquiti device in tftp recover mode
# unplug/poweroff the device
# power on "while keeping the reset button pressed" for atleast 8/15 sec!
# when blinking red/green the reset button can be released
# the device is now in tftp mode
# todo get in tftp without reset button... but via triggering mtd?

## use / install tftpclient utility to flash the openwrt image
tftp 192.168.1.20
	binary
        trace
        put openwrt-ar71xx-ubnt-bullet-m-squashfs-factory.bin
        quit

## use telnet to setup a password for the ssh session 
telnet 192.168.1.1
        passwd #type a new password
        exit

## use scp to upload all packages for install
scp -r packages root@192.168.1.20:/tmp/

## use ssh to uninstall wpad and install other packages
ssh root@192.168.1.20 "opkg remove wpad-mini;install /tmp/packages/*.ipk;exit"

## use scp to backup current config files to local pc for use as template
mkdir backup
scp -r root@192.168.1.20:/etc backup/

For deploying huge quantity (batch(es)) of AP's the following settings are general but some may differ among AccesPoints like: multiSSID,ipadress(wired/wireless),wifichannel,band(a/bg),hostname,etc. In the following config files those parts that makes the uniqueness will be commented in the following style "#! <---" so its easier to identify and customize. Use the files from the backup you just made as a template for your own custom config, since the example config files which will follow after this paragraph are hardware-type/image specific! That means that my config files are specific for the Ubiquiti bullet2m hp 2,4ghz b/g, and for instance will not work on linksys broadcom based AP hardware (because wifi interfaces are configured using different names and parameters)! So only copy/paste change the needed parts, that differ with your templates!

## create folder structure for customized config files!
mkdir -p customize/etc/config
mkdir -p customize/etc/init.d
mkdir -p customize/sbin
mkdir -p customize/usr/sbin

#/etc/config/dhcp

config dnsmasq
	option domainneeded	1
	option boguspriv	1
	option filterwin2k	0  # enable for dial on demand
	option localise_queries	1
	option rebind_protection 1  #! disable if upstream must serve RFC1918 addresses <--- change to 0 if local dns for wan won't work
	option rebind_localhost 1  # enable for RBL checking and similar services
	#list rebind_domain example.lan  # whitelist RFC1918 responses for domains
	option local	'/lan/'
	option domain	'lan'
	option expandhosts	1
	option nonegcache	0
	option authoritative	1
	option readethers	1
	option leasefile	'/tmp/dhcp.leases'
	option resolvfile	'/tmp/resolv.conf.auto'
	#list server		'/mycompany.local/1.2.3.4'
	#option nonwildcard	1
	#list interface		br-lan
	#list notinterface	lo
	#list bogusnxdomain     '64.94.110.11'

config dhcp lan #! I doubt this one is even used... <---
	option interface	lan
	option start 	100
	option limit	150
	option leasetime	12h

config dhcp wan
	option interface	wan
	option ignore	1

#!Add extra dhcp-server for multiSSID hotspot if not bridging <--- 
#!config dhcp wlgst
#!        option interface        wlgst
#!        option start	5
#!	option limit	252
#!	option leasetime	1h

#/etc/config/firewall

config defaults
	option syn_flood	1
	option input		ACCEPT
	option output		ACCEPT 
	option forward		REJECT
# Uncomment this line to disable ipv6 rules
#	option disable_ipv6	1

config zone
	option name		lan
	option network		'lan'
	option input		ACCEPT 
	option output		ACCEPT 
	option forward		REJECT

config zone
	option name		wan
	option network		'wan' #!was eth0 <---
	option input		REJECT
	option output		ACCEPT 
	option forward		REJECT
	option masq		1 
	option mtu_fix		1

#! Allow multiSSID wlgst zone if not bridging <---
#!config zone
#!	option name		wlgst
#!	option input		REJECT
#!	option forward		REJECT
#!	option output		ACCEPT

# Changing eth0 > wan made all these rules active!
# Allow SSH
config rule
        option src              wan
        option proto            tcp
        option dest_port        ssh
        option target           ACCEPT

config forwarding
        option src              lan
        option dest             wan

#! Allow multiSSID wlgst to internet on wan <---
#!config	forwarding
#!	option src	wlgst
#!	option dest	wan

#! Allow multiSSID wlgst to DNS <---
#! Client DNS queries ordinate from dynamic UDP ports (>1023) 
#!config 	rule 
#!	option src 		wlgst 
#!	option dest_port 	53 
#!	option proto 		tcpudp 
#!	option target 		ACCEPT

#! Allow multiSSID wlgst to DHCP -> Router <---
#! DHCP communication uses UDP ports 67-68 
#!config 	rule 
#!	option src	wlgst 
#!	option src_port 67-68 
#!	option dest_port	67-68 
#!	option proto	udp 
#!	option target 	ACCEPT

# We need to accept udp packets on port 68,
# see https://dev.openwrt.org/ticket/4108
config rule
	option name		Allow-DHCP-Renew
	option src		wan
	option proto		udp
	option dest_port	68
	option target		ACCEPT
	option family		ipv4

# Allow IPv4 ping
config rule
	option name		Allow-Ping
	option src		wan
	option proto		icmp
	option icmp_type	echo-request
	option family		ipv4
	option target		ACCEPT

# Allow DHCPv6 replies
# see https://dev.openwrt.org/ticket/10381
config rule
	option name		Allow-DHCPv6
	option src		wan
	option proto		udp
	option src_ip		fe80::/10
	option src_port		547
	option dest_ip		fe80::/10
	option dest_port	546
	option family		ipv6
	option target		ACCEPT

# Allow essential incoming IPv6 ICMP traffic
config rule
	option name		Allow-ICMPv6-Input
	option src		wan
	option proto	icmp
	list icmp_type		echo-request
	list icmp_type		destination-unreachable
	list icmp_type		packet-too-big
	list icmp_type		time-exceeded
	list icmp_type		bad-header
	list icmp_type		unknown-header-type
	list icmp_type		router-solicitation
	list icmp_type		neighbour-solicitation
	option limit		1000/sec
	option family		ipv6
	option target		ACCEPT

# Allow essential forwarded IPv6 ICMP traffic
config rule                                   
	option name		Allow-ICMPv6-Forward
	option src		wan
	option dest		*
	option proto		icmp
	list icmp_type		echo-request
	list icmp_type		destination-unreachable
	list icmp_type		packet-too-big
	list icmp_type		time-exceeded
	list icmp_type		bad-header
	list icmp_type		unknown-header-type
	option limit		1000/sec
	option family		ipv6
	option target		ACCEPT

# include a file with users custom iptables rules
config include
	option path /etc/firewall.user

#/etc/config/network

# Copyright (C) 2006 OpenWrt.org

config interface loopback
	option ifname	lo
	option proto	static
	option ipaddr	127.0.0.1
	option netmask	255.0.0.0

#!this interface is wired to the Wireless Leiden infrastructure!
config interface wan #!interface name wan vs eth0 applies firewall rules <---
	option ifname	eth0
	option type 	bridge #! use bridge to forward DHCP,DNS,captive portal,etc from WirelessLeiden node to 2nd multiSSID <--- 
#	option proto	static #! Unique ip settings! <---
	option proto	dhcp
#	option ipaddr	172.16.6.13
#	option netmask 	255.255.255.248
#	option gateway	172.16.6.9
#	option dns	172.16.6.9	
	
config interface lan
	option ifname 	wlan0
	option type 	bridge

#!Add this interface if you NAT/Route the 2nd multiSSID internal <---
#!config interface wlgst
#!	option ifname	wlgst
#!	option type	bridge
#!	option proto	static
#!	option ipaddr	192.168.5.1
#!	option netmask	255.255.255.0

#/etc/config/system

config  system
	option  hostname  eduroam-bullet #!Unique name! <---
	option  timezone  CET-1CEST,M3.5.0,M10.5.0/3 #!correct timezone <---

config  timeserver ntp
	list server     pool.ntp.wleiden.net #! <---
	list server     1.openwrt.pool.ntp.org
	list server     2.openwrt.pool.ntp.org
	list server     3.openwrt.pool.ntp.org

#/etc/config/wireless

config wifi-device  radio0
	option type     mac80211
	option channel  5 #! Unique channels must be set for multiple AP's at one site! <---
	option macaddr	MACADDRESS
	option hwmode	11bg #when using 5ghz vs 2,4ghz '11na' must be set! <--- 
	option htmode	HT20
	list ht_capab	SHORT-GI-40
	list ht_capab	TX-STBC
	list ht_capab	RX-STBC1
	list ht_capab	DSSS_CCK-40

#! this interface is bridged to the vpn tunnel!
#! option server/key are credentials for radius client 
config wifi-iface
	option device   radio0
	option network	lan
	option bridge	br-lan
	option mode	ap
	option ssid	eduroam
	option encryption wpa2
        option server   192.168.4.1 #! Location of radius-server/proxy behind the tunnel 1812/1813 <---
        option key	somesecret #! Radius client password to connect to the radiusserver <---

config wifi-iface
        option device   radio0
        option network  wan #! use 'wlgst' when not bridging <---
	option bridge	br-wan #! comment this if using 'wlgst'!
        option mode     ap
        option ssid     ap.wlgst-bridge.wleiden.test #! Unique 2nd/virtual multiSSID! <---
        option encryption none

#/etc/init.d/openvpn

#!/bin/sh /etc/rc.common

CONFIG=/etc/openvpn/client.conf
ACTION=$1
START=99

f_start() {
  /usr/sbin/iopenvpn --config ${CONFIG} --daemon &
  echo ${START}
}

case $ACTION in
  *)    f_start ;;
esac

#/etc/init.d/sysntpd

#!/bin/sh /etc/rc.common
# Copyright (C) 2011 OpenWrt.org

START=98

BIN=/usr/sbin/ntpd
PID=/var/run/sysntpd.pid

#! werkt niet achter een nat see dns binding, dirty fix /etc/rc.local ? <---
GATEWAY=$(netstat -rn | awk '/(0.0.0.0.*G)/ { print $2 }')
MAINSER="172.16.4.46"

peers="$GATEWAY"

start() {
	[ -x $BIN ] || exit 0

	if [ -n "$peers" ]; then
		local peer
		local args="-n"
		for peer in $peers; do
			append args "-p $peer"
		done

		start-stop-daemon -x $BIN -m -p $PID -b -S -- $args
	fi
}

stop() {
	service_kill ${BIN##*/} $PID
	rm -f $PID
}

#/etc/firewall.user

# This file is interpreted as shell script.
# Put your custom iptables rules here, they will
# be executed with each firewall (re-)start.


iptables -I INPUT -i tap+ -j ACCEPT
iptables -I FORWARD -i tap+ -j ACCEPT
iptables -I OUTPUT -o tap+ -j ACCEPT
iptables -I FORWARD -o tap+ -j ACCEPT

iptables -I INPUT -i br-lan -j ACCEPT 	#! old 'br+' wildcard was to general? 
iptables -I FORWARD -i br-lan -j ACCEPT 
iptables -I OUTPUT -o br-lan -j ACCEPT 	
iptables -I FORWARD -o br-lan -j ACCEPT 

iptables -t nat -A POSTROUTING -o br-lan -j MASQUERADE

#/etc/inittab

::sysinit:/etc/init.d/rcS S boot
::shutdown:/etc/init.d/rcS K stop
#tts/0::askfirst:/bin/ash --login #!richard commented these 3...
#ttyS0::askfirst:/bin/ash --login
#tty1::askfirst:/bin/ash --login

#/etc/rc.local

# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.
#! This fixed the entropy not enough error for wpa/openvpn key? <---
if [ -L "/dev/random" ];
then
        echo 'Random-Link already OK'
else
        echo 'Random-Link not existing, creating,...'
        rm -f /dev/random 2> /dev/null
        ln -s /dev/urandom /dev/random
fi
/bin/sleep 5
#! This fixed date&time to resolve behind nat? <---
/usr/sbin/ntpd -q -p pool.ntp.wleiden.net
exit 0

The following files need to be created but are common on all ap's that are used for this setup.

#/sbin/wifi-update TODO TEST!!!

#!/bin/sh

MAC=$(/sbin/wifi detect | /usr/bin/awk '/macaddr/ { print $3 }')

/bin/sed -i "s/MACADDRESS/$MAC/g" /etc/config/wireless

#/usr/sbin/iopenvpn

#!/bin/sh

pid() {
  echo $(ps | awk '/\/usr\/sbin\/openvpn/ { print $5 }')
}
 
while [ true ]; do
  if [ -z "$(pid)" ]; then
    ifconfig br-wan | grep -q inet\  || udhcpc #! use 'eth0' in nat-wlgst multiSSID mode! <---
    /etc/init.d/sysntpd start > /dev/null
    /usr/sbin/openvpn $@
  fi
  sleep 10
done

##TODO openvpn key/certificates Skip to section 3 of this howto, when you have a *.tar file with keys&config comeback ;-)

# upload openvpn config and keys (keys.tar) tar -xf $nameofyour.tar cp keys/* etc/openvpn/

## install config files to correct location # scp -r customize/ root@192.168.1.100:/

## use ssh to configure final settings ssh root@192.168.1.20

## openvpn specific config chmod +x /etc/openvpn/up.sh /etc/init.d/openvpn enable

## activate wifi to add macadress to config file /sbin/wifi stop #/sbin/wifi start #/bin/sleep 5 /sbin/wifi detect /bin/sleep 10 chmod +x /sbin/wifi-update /sbin/wifi-update #/bin/sleep 5 # check / correct following in chmod+x /etc /sbin /usr/sbin reboot;exit

}}}

1.2b default Ubiquiti AirOS

De huidige 5.5.4 Ubiquiti AirOS software maakt het mogelijk het AP direct als radius "client" te laten fungeren. Dit is handig voor snel testen of uitrollen van inpandige afgeschermde infrastructuur waarbij het encrypten van het radius en internet verkeer via openvpn niet nodig is! Het is zo eenvoudig dat je enkel na het resetten van het apparaat, hem als normaal AP configureert(vergeet AirMax niet uit te zetten!) dan geef je bij Wireless security geen WPA2-"PSK" maar juist WPA2-"EAP" op. Direct verschijnt er een optie om een Authenticating/Accounting radius server/proxy op te geven met IP:PORT:SECRET, wanneer deze ingevuld worden is er direct al een werkend wpa2 enterprise AP oftwel eduroam hotspot! TODO Verdere setup met NAT/Bridging/VLAN is wel aan te bevelen maar moet nog uitgezocht worden.

2 setup Radius-Server/Proxy & gateway

Moet nog uitgezocht / getest worden, zie oud voorbeeld!!! Wel kan ik specifieke veranderingen van config bestanden en opties/parameters toevoegen aan de huidige setup! zoals openvpn server settings /usr/local/etc/rc.d opstart bestanden en parameters etc.

2.1a Install FreeBSD 8.3 and services

TODO voltooid, oude handleiding geupdate maar zeer gebrekkig en functioneerd nog niet waarschijn firewall rules...

2.1b Install debian 6 wheezy/squeeze and services

TODO Inmiddels is er een op debian 6 wheezy gebasseerde release nagebouwd, deze werkte tijdelijk en moet nog uitgeschreven worden. download netiso mini.iso dd usb stick #tasksel > ssh server + normal tools? #postinstall apt-get update apt-get install subversion openvpn isc-dhcp-server freeradius

Voornamelijk de config van raddb helemaal ombouwen omdat alle parameters voor FREEBSD zijn! dan nog een iptable edit doen en dan deed die het???

3 certnode sunfire uitzoeken

Kan inloggen via public ssh key op sunny/sunfire.wleiden.net kan daarinderdaad het script starten maar vervolgens kan deze niks vinden. Lijkt erop dat de oude server certificaten niet aanwezig zijn en er kunnen dan geen afgeleide client certifcaten gemaakt worden tevens missen er config bestanden, dus alles moet opnieuw? Hoe maak ik dit lokaal na? Namaken: https://help.ubuntu.com/community/OpenVPN Een easyrsa "server" certificate aanmaken, in de handleiding i.p.v. "admin" group die ontbreekt "sudo" kiezen. Tevens locatie van het cn bestand fixen met symlink!

Daarna kan je easyrsa "client" certificate aanmaken, enige opmerking daar is dat je KEY_CN=client voor het commando plaatst anders database error. Nu in de oude trend kun je het eduroam-cert script aanpassen en benodigde (geupdate)config bestanden in map key's plaatsen en daarin een map met packages aanmaken. Wanneer je dan het script draait maakt die inderdaad een tar bestand met alle instellingen.

TODO Verzin leuke manier om dit in een batch workflow voor veel AP's clients in te passen... denken we vanuit dit concept met tar bestand of moeten we iets maken dat meteen meedere parameters zoals multiSSID ip-adres hostname wifichannel etc meeneemt op basis van MAC adres? Nog uitzoeken welk deel er naar de server moet 4 bestanden ca dh1024 server.crt/key?

Old HOWTO

A. Achtergrond informatie

De afgelopen jaren is een technische oplossing ontwikkeld, in samenwerking met de Hogeschool Leiden, om Eduroam mogelijk te maken over een open netwerk zoals dat van Wireless Leiden.

We willen nu een test doen met een prototype. Hiervoor is een openvpn-server geinstalleerd in het kantoor van Prof. Katzy, verbonden aan NodePlantsoen2, met een verbinding naar een authenticatieserver van Surfnet. De resultaten van dit project worden hier gerapporteerd.

B. Configureren van Bullet2HP als Eduroam accesspoint

De procedure is als volgt:

  • bouw een keer de OpenWRT-image
  • upload de image naar de Bullet2HP
  • upload individuele vpn info naar de bullet (dus niet openwrt opnieuw bouwen)

B.1 Opzetten van een host machine voor OpenWRT-images

De hostmachine is een PC met Ubuntu 11.10 waarbij de packages subversion, build-essential, flex, gettext, libz-dev, gawk, ncurses, libncurses5-dev en ncurses-term en tftp.

  1. Checkout the files we need
      svn co svn://svn.openwrt.org/openwrt/branches/backfire eduroam
      svn co http://svn.wirelessleiden.nl/svn/code/eduroam-bullet/trunk/openwrt-package/post/ eduroam/package/post/
    
  2. cd into the build directory
      cd eduroam
    
  3. update Feeds
     ./scripts/feeds update
     ./scripts/feeds install -a
    
  4. Copy build config
      cp package/post/config .config
    
  5. BUILD
      make
    

Volgende stappen nog niet getest

  1. A. If you have a fresh new Air OS install you can upload the following image to

your bullet. You will get a message that this is not a ubnt image, you can ignore this message. Just in case be ready to use method B (recovery mode) with a ubnt image. bin/ar71xx/openwrt-ar71xx-ubnt-bullet-m-squashfs-factory.bin

  1. You need a tftp client for this, tested on Ubuntu 10.10
    1. First of all, power off the device
    2. Set your laptop in the 192.168.1.0/24 range, not being 192.168.1.20
    3. Connect the Bullet to your computer via a utp cable
    4. Begin by pressing the reset button. Keep holding it, then power the unit on. Wait 8 seconds then release the button. Signal LEDs will be lit indicating that the device is ready for recovery.
    5. On your computer go to the location of the OpenWRT build for your platform
      cd bin/ar71xx/
      
    6. tftp 192.168.1.20
      
    7. bin
      trace
      put openwrt-ar71xx-ubnt-bullet-m-squashfs-factory.bin
      quit
      
    8. Wait for a couple of minutes, your bullet will be reachable on 192.168.1.1 as openwrt
  1. Default password: Edur0@m
  1. Creating unique vpn info:
  1. Make up a fancy name, in this manual it will be 'name' or <name>
  2. Login into a certnode (For wl:sunfire)
  3. Execute from your own user: sudo eduroam-cert <name>
  4. Output will look like:
    sunfire% sudo eduroam-cert name
    NOTE: If you run ./clean-all, I will be doing a rm -rf on /usr/local/share/doc/openvpn/easy-rsa/2.0/keys
    Generating a 1024 bit RSA private key
    .....++++++
    .....................++++++
    writing new private key to 'name.key'
    -----
    Using configuration from /usr/local/share/doc/openvpn/easy-rsa/2.0/openssl-0.9.8.cnf
    Check that the request matches the signature
    Signature ok
    The Subject's Distinguished Name is as follows
    countryName           :PRINTABLE:'NL'
    stateOrProvinceName   :PRINTABLE:'ZH'
    localityName          :PRINTABLE:'Leiden'
    organizationName      :PRINTABLE:'WL'
    organizationalUnitName:PRINTABLE:'Techniek'
    commonName            :PRINTABLE:'name'
    name                  :PRINTABLE:'WL'
    emailAddress          :IA5STRING:'noreply@wirelessleiden.nl'
    Certificate is to be certified until Feb 27 13:32:30 2022 GMT (3650 days)
    
    Write out database with 1 new entries
    Data Base Updated
    
  1. in you home directory "on cert node sunfire itself" there will be a file called <name>.tar, copy this file to a network reachable the bullet locally
  2. untar it:
    tar -xf <name>.tar
    
  3. In the current directory there will now be a folder called keys, cd in to it
  4. execeute:
    sh upload <local ip of bullet>
    
  5. Enter the root password twice, after which your bullet will reboot
  1. You bullet can be connected to the network an will build a vpn connection according to the data in the tar file. Mind de default password and security flaws.

To add: If something goes wrong I need the output of the following commands:

ls -l /usr/sbin/
cat /var/log/openvpn.log
ifconfig -a
iwconfig

Terug flashen van de oorspronkelijke ubiquity firmware op dezelfde wijze als boven omschreven, m.b.v. tftp. Dit moet in 'recovery modus': tijdens het opstarten de reset knop ingedrukt houden; het ip-adres van de bullet2 is dan weer 192.168.1.20.

C. Opzetten van een Radius proxy

De Authenticatieserver is een Radiusserver. De gebruikersaccounts van een Eduroam-instelling zijn niet beschikbaar bij andere instellingen (dus ook niet bij Wireless Leiden). Om 802.1x/Eduroam op het Wireless Leiden netwerk te laten werken zijn geen gebruikersaccounts nodig, de authenticatieverzoeken kunnen doorgezet worden naar de Surfnet-Radiusserver (proxy). De Surfnet-Radiusserver stuurt het verzoek op zijn beurt door naar de Radiusserver van de deelnemende instelling waaraan de gebruiker verbonden is. De Radiusserver van deze deelnemende instelling bevat de gebruikersaccounts. De Accept of de Reject op het authenticatieverzoek wordt via het zelfde pad teruggestuurd, waarna de node toegang verschaft (of niet).

Op basis van het afstudeerwerk van Richard is Freeradius voor de Radiusserver. Deze open-sourcesoftware voldoet aan de eisen en Freeradius is ook wat betreft beschikbare opties de meest aantrekkelijke open-source Radiusserver.

Uitgangspunt: (embedded) pc met Freebsd 8.3(i386), minimal install

  1. Installeer de volgende software, niet alleen "portsnap" maar ook "make" heeft een werkende internetverbinding nodig!!! (log in als root)

fetch ports

 $ portsnap fetch extract

installeer subversion

 $ make -C /usr/ports/devel/subversion install clean BATCH=yes

installeer openvpn

 $ make -C /usr/ports/security/openvpn-devel install clean BATCH=yes

installeer freeradius

 $ make -C /usr/ports/net/freeradius2 install clean BATCH=yes

installeer isc-dhcp42-server

 $ make -C /usr/ports/*/isc-dhcp42-server install clean BATCH=yes

Installed programms/binaries need to be defined as global? svn command not found /usr/local/bin/svn #does exist!!!

checkout openvpn-wl

mkdir /usr/local/etc/openvpn #folder niet aanwezig
/usr/local/bin/svn co http://svn.wirelessleiden.nl/svn/code/eduroam-bullet/trunk/openvpn-wl/ 
/usr/local/etc/openvpn

vervang /usr/local/etc/raddb

rm -R /usr/local/etc/raddb
svn co http://svn.wirelessleiden.nl/svn/code/eduroam-bullet/trunk/radius-wl/ /usr/local/etc/raddb
chown -R freeradius:freeradius /usr/local/etc/raddb 

###edit only three files under /usr/local/etc/freeradius: users, eap.conf, and clients.conf

svn checkout http://svn.wirelessleiden.nl/svn/code/eduroam-bullet/trunk/files/ /usr/local/etc/ --depth empty
cd /usr/local/etc/
rm dhcpd.conf
svn up dhcpd.conf
  1. Toevoegingen aan het configuratiebestand /etc/rc.conf
# enable: Freeradius
radiusd_enable="YES"

# enable: openvpn en tap
openvpn_enable="YES"
openvpn_if="tap"
ifconfig_tap0="192.168.4.1/24 up"

# We want to route the traffic
gateway_enable="YES"

# not described but exist in svn config

# Nodig voor bridges
cloned_interfaces="bridge0"

#gateway related
pf_enable="YES" #??? Firewall rules
dhcpd_enable="YES" #??? DHCP server 
ntpd_enable="YES" #??? Network Time for certificate validity

TODO:

Veiligheid aspect, radius authenticatie over zelf tunnels als de clients...

TFTP without 15sec pen reset

default AIROS reboot into tftp mode parameter 5.5.4 mtd cat /proc/mtd

In dhcp mode achter een nat router werkt sysntpd niet meer, #/etc/config/network dhcp + peerdns /etc/config/dhcp disable rebinding de bovenste /etc/rc.local sleep 5 ntpd -q -p pool.ntp.wleiden.net

Proxy openvpn multi clients with same key duplicate-cn #in de server aanzetten werkt! uitzoeken radiusd paramter client to client ping???

nanostation 5ghz openwrt dif image /etc/config/wireless 11na channel 32-140 systemname dhcp

wlan channels voor 5ghz ?

Attachments (1)

Download all attachments as: .zip

Note: See TracWiki for help on using the wiki.