Changes between Version 18 and Version 19 of WikiStart


Ignore:
Timestamp:
Feb 9, 2012, 11:24:05 AM (9 years ago)
Author:
huub
Comment:

--

Legend:

Unmodified
Added
Removed
Modified
 • WikiStart

  v18 v19  
  2424== Werkwijze ==
  2525
  26 1. Maak via ssh vanaf internet een verbinding met wleiden.net via een van de proxies. Bijvoorbeeld (in terminal) via proxy1:
   261. Maak via **ssh** vanaf internet een verbinding met wleiden.net via een van de proxies. Bijvoorbeeld (in terminal) via proxy1:
  2727{{{ssh -A root@83.162.36.91}}}
  2828
  2929Je ssh-key moet bekend zijn op deze proxy. Een tweedelijnsbeheerder kan hierbij helpen.
  3030
  31 2. Check 'services' in [http://sunfire.wirelessleiden.nl/wleiden/nagios/ Nagios]
   312. Check **'services'** in [http://sunfire.wirelessleiden.nl/wleiden/nagios/ Nagios]
  3232
  33 Check als eerste of er rode vakjes zijn in de lijst van nodes, prioriteit hebben 'hosts down'.
   33Check als eerste of er **rode** vakjes zijn in de lijst van nodes, prioriteit hebben **'hosts down'**.
  3434
  35 Let op: 'down' betekent: niet bereikbaar voor de nagios server (sunny), het kan dus ook een routeringsprobleem zijn, of de de bereikbaarheid van de node/proxy is afhankelijk van een andere node die down is. Bij een proxy: check eerst of de bijbehorende node down is. Sommige nodes (WP, Cam, Drijfhuis, Recpark, Spoortje,...) hebben maar een interlink en zijn dus afhankelijk van deze buurnode.
   35Let op: 'down' betekent: niet bereikbaar voor de nagios server (sunny, verbonden met node UniGorN). Het kan dus ook een routeringsprobleem zijn, of de bereikbaarheid van de node/proxy is afhankelijk van een andere node die down is. Bij een proxy die 'down' is: check eerst of de bijbehorende node ook down is en los dat eerst op. Sommige nodes (WP, Cam, Drijfhuis, Recpark, Spoortje,...) hebben maar een interlink en zijn dus afhankelijk van de betreffende buurnode.
  3636
  37 Zoek in genesis op welke buren deze node heeft en log in bij een van deze buurnodes. Check of je de node kunt pingen op het interlink ip-adres (zie genesis). Lukt dit niet, probeer dan een van de ander buurnodes. Als geen van de interlinks werkt, check dan of je de nano's wel kunt pingen. Als alle nano's down zijn wijst dit op een stroomstoring: maak een ticket aan, dat wordt fietsen!
   37Zoek in genesis op welke buren deze node heeft en log in bij een van deze buurnodes. Check of je de node kunt pingen op het interlink-ip-adres (zie genesis). Lukt dit niet, probeer dan een van de ander buurnodes. Als geen van de interlinks werkt, check dan of je de nano's wel kunt pingen.
   38
   39
   40nanostations pingen
   41
   42Interlinks hebben een /29 subnet voor de node-interfaces en voor de nanostations. De conventie is dat de ip-adressen zijn toegekend in de volgorde:
   43node-interface - nanostation in ap-modus - nanostation in station modus - node-interface
   44
   45
   46 
   47 Als alle nano's down zijn wijst dit op een stroomstoring: maak een ticket aan, dat wordt fietsen!
  3848
  3949Bij een werkende interlink: inloggen op de node met ssh. Als inloggen met ssh niet lukt biedt alleen een harde reboot uitkomst, fietsen dus. Maak een ticket aan.