Changes between Version 46 and Version 47 of WikiStart


Ignore:
Timestamp:
Mar 8, 2014, 1:06:54 PM (11 years ago)
Author:
walter
Comment:

edit 10.03.1 tested working radio0>wlan0, zal nog met wpad en 12.09 testen

Legend:

Unmodified
Added
Removed
Modified
  • WikiStart

    v46 v47  
    1212* [http://web.archive.org/web/20041012203224/http://www.senao.com/english/product/product_wireless01_outdoor.asp?pgtl=Wireless&tp1id=02&tp2id=03 Senao WIFI]
    1313
    14 Het doel van dit project is voor de Soekris-boarden en bijbehorende hardware, startklare images / uitgangssituaties te maken/beschrijven zodat snel, makkelijk en uitgebreid geexperimenteerd kan worden juist door linux-nieuwkomers en enthousiastelingen met het bouwen van een W.L. achtig community netwerk (from scratch).
    15 
    16 Met de openwrt-packetmanager is met hetzelfde gemak als op een linux-desktop een uitgebreide router/server/node/netwerk te bouwen door (bijna ;-) iedereen! Met de grote hoeveelheid beschikbare hardware-configuraties is er een wens om een onafhankelijk testnetwerk te bouwen, zodat met OLSR / MESH / etc / routing protocolen geexperimenteerd kan worden.
    17 
    18 De keuze voor openwrt+soekris als uitgangssituatie voor deze howto is omdat dit stapsgewijs en toegankelijk, het binnen W.L. netwerk gebruikte cruciale basis component "freebsd+alixboard" te benaderen en beschikbaar maakt! Het W.L. netwerk bestaat in een oog aanschouw uit een zo'n 4 bouwstenen die je op enkele onderdelen na kant en klaar kan kopen/gratis zijn, maar nog wel op juiste wijze geconfigureerd moeten worden:
     14== doel ==
     15Het doel van dit project is voor de Soekris-boarden en bijbehorende hardware, startklare images / uitgangssituaties te maken/beschrijven zodat snel, makkelijk en uitgebreid geexperimenteerd kan worden juist door (linux)nieuwkomers en enthousiastelingen met het bouwen van een W.L. achtig community netwerk (from scratch).
     16
     17Door de modulaire bouw van "openwrt" i.c.m. de packetmanager "opkg" is met hetzelfde gemak als op een linux-desktop een uitgebreide router/server/node/netwerk te bouwen door (bijna ;-) iedereen in een zeer korte tijd! Met de grote hoeveelheid beschikbare hardware-configuraties kan direct de flexibiliteit van openwrt ingezien en benut worden!
     18
     19=== reden ===
     20De keuze voor openwrt+soekris als uitgangssituatie voor deze howto is omdat dit stapsgewijs en toegankelijk, het binnen W.L. netwerk gebruikte cruciale basis component "freebsd+alixboard" te benaderen en beschikbaar maakt in een kort tijdbestek! Je kan in een uur al een werkende config en inzicht hebben, i.t.t het opzetten van een freebsd installatie met nodefactory en het compileren van benodigde tools (iets wat vanaf het wireless leiden netwerk zelf helaas onmogelijk is van scratch).
     21
     22Het W.L. netwerk bestaat in een oog aanschouw uit zo'n 4 bouwstenen die je op enkele onderdelen na kant en klaar kan kopen/gratis zijn, maar nog wel op juiste wijze moet configureren:
    1923
    2024* utp netwerk kabel (outdoor,shielded,uvproof)
     
    2327* LV-routed+IPplan (i.c.m organisatie en gekoppelde ontwikkel en beheer structuren)
    2428
    25 De eerste bouwsteen lijkt bijna een grap, maar mag niet onderschat worden het is wellicht wel aardig om een keer uit de boekhouding het aantal ingekochte meters utp kabel voor draadloze verbindingen in beeld te brengen, dit tegenover de draadloze afstanden die overbrugt zijn! De tweede bouwsteen ubnt nano bridges, apparatuur dat Linux gebasseerd is, makkelijk is te configureren/resetten en zonder al te veel knowhow door velen opgepikt kan worden. De derde bouwesteen is deels gekoppeld aan de vierde, maar mag je qua functionaliteit nog steeds zien als een maakbaar/vervangbaar kastje. De vierde, tevens laatste bouwsteen is eigenlijk de kern van de netwerk functionaliteit namelijk routing en wie krijgt welk ip en hoe loopt de routing als node x uitvalt?
    26 
    27 De opzet van deze pagina is vooral de derde bouwsteen en mogelijk de vierdere bouwsteen inzichtelijk te maken. Dit door eerst hard- en software inregelen om openwrt uberhaupt ;-) operatief te krijgen op een soekris board en functionerend als een eenvoudige huis-tuin-en-keuken router/accesspoint. Wanneer inzichtelijk/duidelijk is hoe je het apparaat kunt benaderen en inregelen via netwerk/serial-console cli (telnet/ssh) of gui (webinterface), hostname, tijd inregelen en interfaces ingesteld kunnen worden (bedraad en draadloos), binnen (lokaal netwerk) en buiten (wijde wereld netwerk) LAN-WAN terminologie begrijpen, porten forwarden, packages installeren, dan gaan we als tweede fase kijken hoe we Wireless-Leiden node achtige functionaliteiten kunnen inbrengen zoals captiveportal en proxy. Vervolgens meerdere van deze losstaande soekris Wireless Leiden routers onderling met elkaar kunnen laten communiceren zoals nodes op een Wireless-Leiden-netwerk kortom het concept routing. Dit uitbouwen zodat je de uplink/gateway verbindingen van het ene soekrisboard kunt delen met een ander soekrisboard dat zelf niet een directe uplink aan zijn wan-interface heeft. Nadat er inzicht in static routing is wil ik dynamisch routing met behulp van een routing-protocol uitzoeken, vervolgens iets met dns-implementatie en uiteindelijk ipv6,beheer/monitoring?
     29De eerste bouwsteen lijkt bijna een grap, maar mag niet onderschat worden het is wellicht wel aardig om een keer uit de boekhouding het aantal ingekochte meters utp kabel voor draadloze verbindingen in beeld te brengen, dit tegenover de draadloze afstanden die overbrugt zijn! De tweede bouwsteen "ubnt nano bridges", apparatuur dat Linux gebasseerd is, makkelijk is te configureren/resetten en zonder al te veel knowhow door velen opgepikt kan worden. De derde bouwsteen is deels gekoppeld/verweven aan de vierde, maar mag je qua functionaliteit nog steeds zien als een maakbaar/vervangbaar/los kastje. De vierde, tevens laatste bouwsteen is eigenlijk de kern van de netwerk functionaliteit namelijk "routing en ipplan" wie krijgt welk ip en hoe loopt de routing als node x uitvalt?
     30
     31=== aanpak ===
     32De opzet van deze pagina is vooral de derde bouwsteen en mogelijk de vierdere bouwsteen inzichtelijk te maken. Dit door eerst hard- en software inregelen om openwrt uberhaupt ;-) operatief te krijgen op een soekris board en functionerend als een eenvoudige huis-tuin-en-keuken router/accesspoint. Wanneer inzichtelijk/duidelijk is hoe je het apparaat kunt benaderen en inregelen via netwerk/serial-console cli (telnet/ssh) of gui (webinterface), hostname, tijd inregelen en interfaces ingesteld kunnen worden (bedraad en draadloos), binnen (lokaal netwerk) en buiten (wijde wereld netwerk) LAN-WAN terminologie begrijpen, porten forwarden, packages installeren, dan gaan we als tweede fase kijken hoe we Wireless-Leiden node achtige functionaliteiten kunnen inbrengen zoals captiveportal en proxy. Vervolgens meerdere van deze losstaande soekris Wireless Leiden achtige routers onderling met elkaar kunnen laten communiceren zoals nodes op een Wireless-Leiden-netwerk dat met elkaar doen kortom het concept routing. Dit uitbouwen zodat je de proxy/uplink/gateway verbindingen van het ene soekrisboard kunt delen met een ander soekrisboard dat zelf niet een directe uplink aan zijn wan-interface heeft. Nadat er inzicht in static routing is wil ik dynamisch routing met behulp van een routing-protocol uitzoeken, vervolgens iets met dns-implementatie en uiteindelijk ipv6,beheer/monitoring?
    2833
    2934De stijl opzet is voornamelijk hele lange "tekst geschreven" blokken wat je zeker niet direct of stipt als sturend of stappenplan moet opvatten, maar enkel als begeleiding in terminologie en mindset iets waardoor je gerust heen kan skimmen opzoek naar de essentie (als die er is). Daadwerkende instruerende stappen zijn beknopt in "codestijl geschreven" blokken opgemaakt het enige waar je je daar van bewust moet zijn (of die bewustwording moet nog even ontstaan) is dat sommige commando's voer je uit in de shell van "client pc/laptop" en sommige in die van de openwrt shell die draait op "de soekris zelf"! Als niet ingewijd persoon kan dit zeer verwarrend overkomen, ik zal trachten de twee shells iedere keer aan tegeven waar je nou eigenlijk bezig bent.
     
    175180}}}
    176181
    177 '' Let Op: OpenWRT 12.09 werkt niet/goed met deze optie! ''
     182'' Let Op: OpenWRT 12.09 werkt/hoeft niet met deze irqpoll optie! ''
    178183
    179184==== memtest86+ ====
     
    190195
    191196=== self overwrite ===
    192 Wanneer je een soekris hebt zonder CF external storage zoals de 4826 met 64MB onboard flash, maar die nog wel FreeBSD boot kun je wellicht een openwrt image op de soekris zetten als deze in zijn eigen voormalige OS is gestart en deze zich zelf domweg laat overschrijven van binnenuit. Je moet dan wel de enige kennis van FREEBSD hebben en een werkende ethernet/wifi toegang tot de shell en root wachtwoord om het oude node kastje te komen. Pluis eerst uit hoe je achter het ip-adres komt van de freebsd node image zodat je kan inloggen?
     197Wanneer je een soekris hebt zonder CF-card verwisselbare storage zoals de 4826 met vaste 64MB onboard flash(solderd), maar die nog wel de huidige FreeBSD installatie die daarop staat kan booten, kun je wellicht een openwrt image op de soekris zetten als deze in zijn eigen voormalige FreeBSD OS is gestart en deze zich zelf domweg laat overschrijven van binnenuit. Je hebt dan geen seriele verbinding nodig, maar moet dan wel met een hexeditor aan de slag en enige kennis van FREEBSD hebben met een werkende ethernet/wifi toegang tot de shell en root wachtwoord om de soekris net4826 in te komen. Pluis eerst uit hoe je achter het ip-adres komt van de freebsd node image zodat je kan inloggen?
    193198
    194199Na inloggen op de op freebsd gebasseerde soekris, moet je de root disk als write mounten zodat je een nieuwe image bestand vanaf het netwerk kan inladen. Dit doe je door "mount -uw /". Met scp of wget/curl laad je een nieuwe image er naar toe. Met chmod 777 geef je iedereen toegang tot dit bestand. Vervolgens moet je in bsd met "sysctl" alsnog een bepaalde flag vrijgeven om het commando "dd" toegang tot de bootsector/schijven te geven zodat deze hem mag overschrijven. sysctl -w kern.geom.debugflags=16 via command line of echo "kern.geom.debugflags: 0-> 16" >> /etc/sysctl.conf. Nu kun je met dd bs=64K het bestand in het geheugen zetten, wanneer die klaar direct stroom eraf en het kastje is geflashed.
    195200
    196 Echter werkt deze goochel truc alleen als de openwrt image al met een hex editor is bewerkt om de optie "console" uit het boot bestand te verwijderen, of die soekris zou de optie ConMute=Enabled al moeten hebben in comBIOS. Deze twijfelachtige voorwaarden leiden waarschijnlijk tot een niet started systeem. De enige correcte oplossing voor de soekris 4826 is via comBIOS een PXE network boot te doen! 
     201Echter werkt deze goochel truc alleen als de openwrt image al met een hex editor is bewerkt om de optie "console" uit het boot bestand te verwijderen, of die soekris zou de optie ConMute=Enabled al moeten hebben in comBIOS. Deze twijfelachtige voorwaarden leiden waarschijnlijk tot een niet started systeem. De enige correcte oplossing voor de soekris 4826 is via comBIOS een PXE network boot te doen!
    197202
    198203=== PXE BOOT client===
     
    230235reboot;exit
    231236
    232 #login again, but only possible with ssh or minicom
     237#login again, but only possible with password via ssh webinterface
    233238ssh root@192.168.1.1
    234 
    235239}}}
    236240
     
    241245
    242246=== router + nat ===
    243 Standaard bevat een openwrt image een "lan" zone en zit in ons geval op de "eth0" interface, dit kan worden aangeduid als lokaal of intern netwerk en de zone werking zorgt voor de juiste firewall en routing instellingen. Op deze lan zone draait eveneens een DHCP server en deze deeld ip-addressen uit in de 192.168.1.X range, via deze interface heb je in eerste instantie(zonder serial-console) de eerste keer ingelogd.
    244 
    245    van een extern of "wan" netwerk als basis router te laten fungeren moet er naast een locale lan interface een wan interface opgegeven worden. Dit doe je door ....
     247Standaard bevat een openwrt image een "lan" zone en zit in ons geval op de "eth0" interface, dit kan worden aangeduid als lokaal of intern netwerk en de zone werking zorgt voor de juiste firewall en routing instellingen. Op deze "lan" zone draait eveneens een DHCP server en deze deeld ip-addressen uit in de 192.168.1.X range, via deze interface heb je in eerste instantie(zonder serial-console) de eerste keer ingelogd. In de configuratie bestanden "dhcp" en "network" in de map /etc/config kun je instellingen van deze interface terugvinden en bijwerken. De zone werking voor firewall en routing kun je in "firewall" terugvinden. Omdat we met tekstbestanden werken is het handig als deze fout of kwijt raken een backup te hebben, dat kan eenvoudig. Login op de router via ssh(als je dat nog niet was).
     248
     249backup /etc/config bestanden
     250{{{
     251mkdir /etc/backup.config
     252cp -r /etc/config/* /etc/backup.config/
     253}}}
     254
     255Kijk eens naar de instellingen van het "netwerk" configuratie bestand /etc/config/network en zoek naar herkenbare settings.
     256
     257{{{
     258cat /etc/config/network #toont de inhoud van het configuratie tekst bestand in de shell
     259
     260# Copyright (C) 2006 OpenWrt.org                                               
     261                                                                               
     262config interface loopback                                                       
     263        option ifname   lo                                                     
     264        option proto    static                                                 
     265        option ipaddr   127.0.0.1                                               
     266        option netmask  255.0.0.0                                               
     267                                                                               
     268config interface lan                                                           
     269        option ifname   eth0                                                   
     270        option type     bridge                                                 
     271        option proto    static                                                 
     272        option ipaddr   192.168.1.1                                           
     273        option netmask  255.255.255.0
     274}}}
     275
     276Als de functionaleit van een eenvoudige router met lokaal "lan" zone en een "wan" zone naar internet wil maken moeten we deze zelf aanmaken. Omdat we specifiek wan zone aangeven zijn hiervoor al de juiste firewall/routing oftewel beveilings voorkeuren voor aangemaakt en hoeven we nog niet direct verder te kijken naar het "firewall" config bestand.
    246277
    247278{{{
    248279#add wan interface
    249 vi /etc/config/network #see example code!
     280vi /etc/config/network
     281
     282#add the following 3 line text block without this comment!
     283
     284config interface wan                                                           
     285        option ifname   eth1                                                   
     286        option proto    dhcp
    250287
    251288#to make new settings active restart network interfaces!
    252289/etc/init.d/network restart
    253 
    254 #connect the soekris via wan interface
    255 #directly to the local router with internet!
     290}}}
     291
     292Nu zou je een minimale werkende router met nat hebben als je de soekris aan je thuis netwerk hangt en deze via de wan interface met dhcp een ip kan verkrijgen van je eigen internet adsl/kabel modemrouter. Wanneer dat wel zo is, maar de openwrt router gebruikt dezelfde iprange/subnet 192.168.1.1/24 als je thuis router dan werkt de de openwrt nog niet naar behoren omdat die dan niet weet naar welk route die het verkeer moet doorzetten, dit kun je dat het makkelijkst in openwrt aanpassen! '' Let Op: Bedenk dan wel dat als je het ip adres van de router aanpast je de router ook via een andere adres moet benaderen voor ssh/webinterface!
     293
     294/etc/config/network
     295{{{
     296config interface lan                                                           
     297        option ifname   eth0                                                   
     298        option type     bridge                                                 
     299        option proto    static                                                 
     300        option ipaddr   192.168.45.1 #Change from 192.168.1.1 to 10.3.2.1 or 172.16.6.1 or other private ranges!                                           
     301        option netmask  255.255.255.0
     302
     303#to make new settings active restart network interfaces!
     304/etc/init.d/network restart
    256305}}}
    257306
    258307=== hostname ===
     308/etc/config/system
     309Verander hostname naar een gewenste naam!
    259310
    260311=== ntp ===
     312/etc/config/system
     313Verander timezone "UTC" naar "CET-1CEST,M3.5.0,M10.5.0/3".
    261314
    262315=== portforwarding ===
     316/etc/config/firewall
    263317
    264318=== opkg packet manager ===
     319Voordat er in openwrt pakketten geinstalleerd en verwijderd kunnen worden moet er eerst een werkende "wan" zone zijn die het apparaat met het internet verbind zodat het commando "opkg update" een lijst van beschikbare pakketjes van het internet kan ophalen. Dit hebben we als het goed is al gedaan een paar stappen terug bij "router + nat"!
     320
     321{{{
     322opkg update
     323opkg list | grep zoekterm
     324opkg install nano #installs simple text editor
     325opkg remove nano #removes it
     326}}}
    265327
    266328=== wifi senao cards ===
    267 Naast bedrade interfaces kunnen configureren is natuurlijk de draadloze interface opzetten ook een must. Door de generieke mini-pci aansluiting op de soekris en de uitgebreide ondersteuning van openwrt voor diverse wireless chipsets zijn er eindeloos veel wifi mogelijkheden. Oud doch bruikbaar zijn de senao wifi b only kaartjes van W.L., zelfs met WPA2 CCMP in AP mode, tenminste als je weet hoe. Het gaat hier om de volgende twee prism2.5 gebasseerde wifi kaarten:
     329Naast bedrade interfaces kunnen configureren is natuurlijk de draadloze interface opzetten ook een must zodat je een wifi accesspoint van de soekris kan maken. Door de generieke mini-pci en pcmcia/cardbus aansluitingen op de soekris en de uitgebreide ondersteuning van openwrt voor diverse uitbreidingskaarten zijn er eindeloos veel wifi mogelijkheden. Oud doch bruikbaar zijn de senao wifi b only kaartjes van W.L., zelfs met WPA2 CCMP beveiliging in AP mode (only openwrt ;-), tenminste als je weet hoe. Het gaat hier om de volgende twee prism2.5 gebasseerde wifi kaarten:
    268330* pcmcia "senao SL-2511CD PLUS ext2 e200/f200"
    269331* mini-pci "senao SL-2511MP 210".
    270 Naast dat er legio aan firmware versies / combinaties zijn voor deze kaarten is van eerste belang om te weten dat de pcmcia versie 16bit is en daarom het pakket "pcmciautils" nodig heeft om op moderene distributies probleemloos herkent te worden. Als tweede is er een legio aan drivers voor deze kaarten beschikbaar, waaronder "prism", "hermes", "intersil", "orinoco", "wi" met tenslotte de "hostap-pci/cs" deze laatste is het meest stabiel en feature rijk. Verwarrend is wel de naam "hostap" aangezien dit naast driver ook de service is die op vele routers het opzetten van een AP + WPA aanstuurt. Als derde zullen de meeste van deze antieke kaartjes uit de kast van W.L. wel een firmware update nodig hebben. Minstens station firmware 1.5.6/1.6.3 om uberhaupt goed aangestuurd te worden door hostap en verder schijnt 1.7.4 en 1.8.2 het stabielst getest te zijn en nodig voor WPA2 CCMP modi. Tenslotte word de kaart in de meeste distributies in AP modus / master / infrastructure gestart en zal daarom niet met andere AP's kunnen connecten totdat je de modus van de kaart omzet naar "iwconfig wlan0 mode managed".
    271 
    272 De benodigde firmware is beschikbaar in twee vormen namelijk een AP/master en client/station firmware. Beide bestanden zijn vereist om tegelijk en betrouwbaar te kunnen flashen. De AP firmware is 1.1.1 de STA firmware is 1.8.2. details om te flashen via windows xp volgen nog, een oude linksys driver en het programma winflash 0.7 is voldoende. Inmiddels is gebleken dat deze kaartjes met de "hostap-pci/hostap-cs" niet alleen instaat zijn WPA TKIP in station/client mode maar zelfs WPA2 CCMP in AP/master/infrastructure modus.
     332Door de historie zijn er legio aan firmware versies / combinaties voor deze kaarten en andere vereisten maar is van eerste belang om te weten dat de pcmcia versie 16bit is en daarom het pakket "pcmciautils" nodig heeft om op moderene distributies(debian/ubuntu/openwrt) probleemloos herkent te worden. Als tweede is er een legio aan drivers voor deze kaarten beschikbaar, waaronder "prism", "hermes", "intersil", "orinoco", "wi" met tenslotte de "hostap-pci/cs" deze laatste is het meest stabiel en feature rijk en word standard in debian/ubuntu geladen wanneer pcmciautils de kaart benaderbaar gemaakt heeft. Verwarrend is wel de naam "hostap" aangezien dit naast driver ook de service is die op vele routers het opzetten van een AP (AccessPoint) + WPA (wireless protected access) modus opzet. Als derde zullen de meeste van deze antieke kaartjes uit de kast van W.L. wel een firmware update nodig hebben. Minstens station firmware 1.5.6/1.6.3 om uberhaupt goed aangestuurd te worden door hostap en verder schijnt 1.7.4 en 1.8.2 het stabielst getest te zijn en nodig voor WPA2 CCMP modi. Tenslotte word de kaart in de meeste distributies (debian/ubuntu) in AP modus / master / infrastructure gestart dat is handig in het geval van openwrt, aangezien wij een accesspoint met deze kaart willen maken. Echter als je als client/station met andere AP's wil kunnen connecten(als laptopgebruiker) dan moet je de modus van de kaart omzetten naar managed via het commando "sudo iwconfig wlan0 mode managed".
    273333
    274334* pcmciautils
     
    277337* kmod-hostap-cs
    278338* kmod-hostap-pci
    279 
    280 Wanneer in Openwrt na installatie de wifi kaarten niet direct in de webinterface van luci herkent worden, moet je ze zelf even in het volgende configuratie bestand zetten en zorgen dat de macadressen van de kaarten 0/1 overeen komen met die van de config. Zie "ifconfig -a" voor de macadressen voor juiste kaart.
    281 
    282 *Tevens als het goed is zou het commando "wifi detect > /etc/config/wireless" (pas wanneer alle drivers pcmcia hostap etc) aanwezig zijn, een default wireless bestand kunnen aanmaken om de interfaces op te configureren. In backfire 10.03.1 met 2x prism op de cardbus en 1x mini-pci ath5k doet wifi detect het niet en genereerd een error voor het prism2 gedeelte "unknown operand", met 1x prism kaart geneerd die wel werkende code. Het probleem zit hem denk ik in dat de detectie de kaart generiek aanstuurt zonder mac address en met een verkeerde udev radio/wlan0/1/2 /vertaling  aansturing. Probleem ligt he, in de pci bus, hij maakt gebruikt van een soort remapping/redirect en schrijft niet direct naar de kaartzelf maar naar een vertaal locatie... De ar71xx met pci bus heeft hier ook last van staat een patch op grieks forum... Met cat /proc/net/wireless en ifcondig -a is te zien welke interfaces je handmatig kan overtypen. Zo niet neem het volgende voorbeeld voor deze oude wifi kaarten en pas de mac adressen aan, let op dat ifconfig -a de macaddressen met dashes - laat zien maar he wireless config bestand. PS backfire gebruikt wlan0 als naam en atitude adjustment gebruikt radio0
     339* hostapd
     340
     341Wanneer in Openwrt aan de eerste 3 voorwaarden is voldaan en na installatie van de hierboven genoemde kernel modules, kan het zijn dat de wifi kaarten niet direct in "/etc/config/wireless" te vinden zijn of in de webinterface van luci herkent worden.
     342
     343De reden hiervoor is dat het commando "wifi detect > /etc/config/wireless" dat normaliter een wireless configuratie template voor je aanmaakt in het geval van meerdere prism2 gebasseerde kaarten niet of half werkt. Dit komt weer omdat wanneer er meer dan een pcmcia/cardbus prism2 gebasseerd wifi kaartje gebruikt word, de pci bus remapping die voor de eerste pcmcia kaart gebruikt word, ook voor de tweede word gebruikt en hij daardoor de tweede niet kan vinden omdat die dan opnieuw de eerste kaart vind (jip&janneke taal) [http://www.openwrt.gr/viewtopic.php?f=14&t=406 patch griekse openwrt.org website](patch helaas enkel voor de ar71xx architectuur i.p.v. x86 in ons geval). In backfire 10.03.1 met 2x prism2 op de pcmcia/cardbus en 1x mini-pci ath5k doet het commando "wifi detect > /etc/config/wireless" het niet goed en genereerd de volgende error voor het prism2 gedeelte "prims2 unknown operand", echter met 1x prism kaart genereerd die wel werkende code en de atheros wifi kaart vind dan ook terug in het configuratie bestand.
     344
     345Je zal ze zelf de juiste interfaces in het configuratie bestand "/etc/config/wireless" kunnen/moeten zetten en zorgen dat de macadressen van de kaarten wlan/radio 0/1/2 overeen komen met die van de output van "ifconfig -a" of "cat /proc/net/wireless". Zie "ifconfig -a" voor de macadressen voor juiste kaart en merk op dat de kaart zowel genoemd word met een "wifi0" interface waarbij de macaddressen met dashes "-" beschreven worden en als "wlan0/radio0" interface waarbij de mac addressen met colon beschreven worden ":".
     346'' Let Op:backfire 10.03.1 gebruikt "wlan0" en attitude adjustment 12.09 gebruikt "radio0" voor de interface! ''
    283347
    284348# example code # /etc/config/wireless
    285349{{{
    286 config wifi-device 'wlan0'
     350config wifi-device 'wlan0' #<--- wlan0 for "backfire", radio0 for "attitude adjustment"
    287351        option type 'prism2'
    288         option macaddr '00:02:6F:xx:xx:xx'
     352        option macaddr '00:02:6F:xx:xx:xx' #<--- ADD corresponding MAC address to wlan0/radio0 device!
    289353        option channel '6'
    290354        option diversity '0'
     355
     356        # REMOVE THIS LINE TO ENABLE WIFI:                                     
     357        option disabled 0
    291358
    292359config wifi-device 'wlan1'
     
    296363        option diversity '0'
    297364
     365        # REMOVE THIS LINE TO ENABLE WIFI:                                     
     366        option disabled 0
     367
    298368config wifi-iface
    299         option device 'wlan0'
     369        option device 'wlan0' #<--- wlan0 for "backfire", radio0 for "attitude adjustment"
    300370        option mode 'ap'
    301371        option encryption 'none'
    302         option ssid 'http://wirelessleiden.nl/cp'
     372        option ssid 'http://www.wirelessleiden.nl'
    303373        option network 'lan'
    304374
     
    306376        option device 'wlan1'
    307377        option mode 'ap'
    308         option encryption 'none'
    309         option ssid 'http://wirelessleiden.nl/splash'
     378        option encryption 'psk2'
     379        option key 'examplepasswordwpa2'
     380        option ssid 'http://www.wirelessleiden.nl/wpa2'
    310381        option network 'lan'
    311382}}}
     383
     384'' Hint: Een andere manier/omweg zou zijn om maar een enkele kaart tegelijk in de soekris te plaatsen, deze te detecteren naar een eigen bestand "wifi detect > /etc/config/wireless.0" en de tweede kaart opnieuw "wifi detect > /etc/config/wireless.1" te doen en met de laatste kaart ook weer "wifi detect > /etc/config/wireless.2". Daarna alle wireless bestanden aan elkaar plakken "cat wireless.* > wireless" en dan alleen nog de wlan0/1/2 interface namen corresponderened met MACADDRESSEN maken omdat ze dan waarschijnlijk allemaal wlan0/radio0 heten! ''
     385
     386Nu er een configuratie template is, kun je het wifi accesspoint gaan inregelen. Je zal waarschijnlijk al bekende termen zijn tegengekomen zoals SSID, channel, encryption of lan network. De wifi kaarten zullen in ons voorbeeld gebridged worden naar de al gedefineerde "lan" zone dus dat is de eth0 interface met 192.168.1.1/24 waar al dhcp server opdraaid. De eerste kaart krijgt channel 6 de tweede channel 11 dit kan je zelf wijzingen, de ssid naam heb ik ook aangepast en mag maximaal 32 tekens lang zijn (asci formaat op enkele symbolen na google...). Met encryption 'none' of 'psk2' kun je kiezen tussen een open accesspoint of beveiligd met wpa2(tkip+CCMP). Met de optie 'wpa2' niet te verwarren met 'psk2' kun je WPA enterprise beveiliging opzetten zoals (eduroam) met een radius authenticatie server dit is iets heel anders dan 'psk2' presharedkey2, zie eduroam bij projecten wireless leiden voor instellingen!
    312387
    313388==== wifi atheros upgrade/patch ====