Changes between Version 37 and Version 38 of WikiStart


Ignore:
Timestamp:
Feb 15, 2014, 5:59:15 PM (11 years ago)
Author:
huub
Comment:

--

Legend:

Unmodified
Added
Removed
Modified
  • WikiStart

    v37 v38  
    461461
    462462== Routing opzet ==
    463 Het aansluiten/inloggen van een laptop/tablet/desktop op de wifi van je adsl-modemrouter van de internetprovider levert bij de meeste direct een werkende internetverbinding op. Dit werkt als volgt. Via de client apparatuur, zoals een tablet, kies je een SSID/hotspotnaam en vul je mogelijk een wachtwoord in, vervolgens zal de wirelessnetwerkkaart via een dhcp-verzoek (meestal een lokaal private) ip-adress opvragen aan de dhcp-server op de modemrouter zelf. Deze antwoordt en geeft naast een private lokaal ip-adres (iets in de trant van 192.168.1.15 of 10.1.1.15 )direct in dit bericht het "gateway" en de "dns server" adres mee. Met alleen het ip adres kan je tablet alleen met apparaten binnen dat zelfde interne lokale ip netwerk (subnet) binnen de modemrouter communiceren. Door het bekent maken van de gateway aan de tablet kunnen adressen buiten de lokale ip range 192.168.1.x achterhaald worden die zich op het netwerk voor de modemrouter bevinden namelijk het internet. De dns server zorgt ervoor dat in de webbrowser alle adresnamen van websites achterhaald kunnen worden. De modemrouter bij de meeste mensen thuis vertaald dus continue interne private ip adressen naar zijn eigen publieke ip adres waarmee die met het grote netwerk van het internet kan communiceren. Dit heet NAT en moet gebeuren omdat de router aan de internetzijde van de adslmodemrouter bij de i.s.p. niet weet welke interne private ipadressen erachter je router zitten en ook al zou die het weten dan kan het goed mogelijk zijn dat de adslmodem router van je buren bijvoorbeeld ook dezelfde interne private ip als jij gebruikt. De router aan de isp zijde zou dan niet weten of die informatie voor 192.168.1.15 naar jouw tablet achter jouw router moet plaatsen of naar de desktop computer van de buren die toevallig hetzelfde interne ip adres gebruikt. Daarom dus NAT Network Address Translation.
    464 
    465 Een node van wireless leiden kan je op vergelijkbare wijze zien, maar toch zijn er dingen anders. Binnen wireless leiden kunnen gebruikers lokaal andere gebruikers op andere plaatsen direct bereiken integenstelling tot thuis met NAT waar je vanaf het internet eigenlijk alleen de modemrouter kunt benaderen en niet direct de apparaten er achter. Je kunt dus binnen een node met de apparaten op hetzelfde AP communiceren maar ook tussen nodes met apparaten die op een andere plaats weer als client zitten op het AP van die node.
     463Het aansluiten/inloggen van een laptop/tablet/desktop op de wifi van je adsl-modemrouter van de internetprovider levert bij de meeste direct een werkende internetverbinding op. Dit werkt als volgt. Via de client apparatuur, zoals een tablet, kies je een SSID/hotspotnaam en vul je mogelijk een wachtwoord in, vervolgens zal de wirelessnetwerkkaart via een dhcp-verzoek (meestal een lokaal private) ip-adress opvragen aan de dhcp-server op de modemrouter zelf. Deze antwoordt en geeft naast een private lokaal ip-adres (iets in de trant van 192.168.1.15 of 10.1.1.15 )direct in dit bericht het "gateway" en de "dns server" adres mee. Met alleen het ip adres kan je tablet alleen met apparaten binnen dat zelfde interne lokale ip netwerk (subnet) binnen de modemrouter communiceren. Door het bekent maken van de gateway aan de tablet kunnen adressen buiten de lokale ip range 192.168.1.x achterhaald worden die zich op het netwerk voor de modemrouter bevinden namelijk het internet. De dns server zorgt ervoor dat in de webbrowser alle adresnamen van websites achterhaald kunnen worden. De modemrouter bij de meeste mensen thuis vertaald dus continue interne private ip adressen naar zijn eigen publieke ip adres waarmee die met het grote netwerk van het internet kan communiceren. Dit heet NAT en moet gebeuren omdat de router aan de internetzijde van de adslmodemrouter bij de internetprovider niet weet welke interne private ipadressen erachter je router zitten en ook al zou die het weten dan kan het goed mogelijk zijn dat de adsl-modemrouter van je buren bijvoorbeeld ook dezelfde interne private ip als jij gebruikt. De router van de internetprovider zou dan niet weten of die informatie voor 192.168.1.15 naar jouw tablet achter jouw router moet plaatsen of naar de desktop-computer van de buren die toevallig hetzelfde interne ip adres gebruikt. Daarom dus NAT: Network Address Translation.
     464
     465Een node van wireless leiden kun je op vergelijkbare wijze zien, maar toch zijn er dingen anders. Binnen wireless leiden kunnen gebruikers lokaal andere gebruikers op andere plaatsen direct bereiken integenstelling tot thuis met NAT waar je vanaf het internet eigenlijk alleen de modemrouter kunt benaderen en niet direct de apparaten er achter. Je kunt dus binnen een node met de apparaten op hetzelfde AP communiceren maar ook tussen nodes met apparaten die op een andere plaats weer als client zitten op het AP van die node.
    466466
    467467Dit kun je bereiken door de "wan" interface op node in de /etc/config/firewall optie van NAT te ontdoen door masq op 0 te zetten (masquerade). Vervolgens moet je dan nog de forwarding en input ACCEPTEN. Door deze opties te regelen kan er verkeer ongehinderd van binnen naar buiten of terug. Maar nu is voor de router nog onbekend wie of waar zit. Door routing tabellen op te zetten kun je een router vertellen dat bepaalde ip adressen niet op lokale node zitten maar op een andere. Andersom moet er op die andere node ook verteld worden welke addressen op je eigen node zitten. Dit vertellen kan static of dynamisch gebeuren, dat laatste is de kracht van het netwerk dat als er een punt wegvalt in de route deze een andere route kan kiezen. *Wel is het handig om de captive portal weer even uit te zetten omdat die alle routing belemmert, later zullen we deze specifiek aanpassen zodat die ook met de lokale routing werkt, maar dat inzicht verkrijgen we later pas.