Changes between Version 22 and Version 23 of WikiStart


Ignore:
Timestamp:
Nov 7, 2013, 1:24:37 PM (12 years ago)
Author:
walter
Comment:

vervolg opzet

Legend:

Unmodified
Added
Removed
Modified
  • WikiStart

    v22 v23  
    2121Zowel kant en klare x86 images van openwrt uit de serie[http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/x86_generic/ backfire 10.03.1] als [http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/x86/generic/ attitude adjustment 12.09] functioneren op de soekris 4501, 4521, 4801 en 4826. De gewenste type images zijn "combined-squashfs" images en "combined-extN" images, hierin "combined" zit namelijk zowel de boot partitie met kernel en root partitie. Op sommige embedded systemen is het mogelijk direct de kernel en het rootfs te uploaden omdat er dan een bootloader in het systeem zelf zit die deze kan opstarten. De soekris boarden gedragen zich netals x86 systemen die gewoon via een MBR bootstrap op een ide disk een bootsector willen laden die weer naar de bootloader verwijst "grub" en dat laatste de kernel. Het eerste type "squashfs" zal grotendeels in het ram de wijzigingen doorvoeren en alleen enkele wijzigingen gecomprimeerd naar de disk terug schrijven via JFFS2, voordeel hiervan is dat deze versie de geheugenkaart spaard "wear level protection" en tevens een failsafe "factory reset" mogelijk maakt. Prima optie voor experimenteren! De tweede optie "extN" schrijft alles direct op de geheugenkaart/disk, werkt sneller en laat meer ram over, echter een simpele failsafe restore/reset is dan tevens niet mogelijk.
    2222
    23 Houd er overigens wel rekening mee dat de standaard openwrt images alleen booten op een Soekris board als deze de juiste comBIOS optie ConMute=Enabled aan heeft of direct een actieve serial console verbinding met een draaiende PC heeft tijdens het booten van de soekris(sic), onafhankelijk zonder seriele PC connectie is de kans groot dat hij hangt tijdens de boot cyclus op de grub bootloader en wacht op bevestiging om door te gaan met booten... Dit terwijl je verwacht dat het board zonder inmenging en zelfstandig kan opstarten. Echter wanneer op de eerste partitie van de CF-kaart/image uit de bootloader config file "/boot/grub/menu.cfg" de optie "console" verwijdert word, boot de Soekris probleemloos onafhankelijk zonder PC met serial console en hoef je niet direct comBIOS in! Voor de CF gebasseerde systemen Soekris 4501/4521/4801 is die grub optie op de CF-kaart zo te veranderen en kun je in enkele minuten al aan de slag. Een andere definitieve oplossing voor systemen zonder CF kaart zoals de Soekris 4826 alsnog systemen met CF-kaart is via seriele console de comBIOS optie ConMute op Enabled zetten, echter voor de CF-kaart-loze systemen zoals de 4826 moet je zowieso via serial comBIOS in om deze met PXE boot op te starten en vanuit een live sessie een openwrt-image naar het onboard flashgeheugen te schrijven, maar dan heb je ook wat ;-)
     23Houd er overigens wel rekening mee dat de standaard openwrt images alleen booten op een Soekris board als deze de juiste comBIOS optie ConMute=Enabled aan heeft of direct een actieve serial console verbinding met een draaiende PC heeft tijdens het booten van openwrt op de soekris(sic), onafhankelijk zonder seriele PC connectie is de kans groot dat hij hangt tijdens de boot cyclus op de grub bootloader en wacht op bevestiging om door te gaan met booten... Dit terwijl je verwacht dat het board zonder inmenging en zelfstandig kan opstarten. Echter wanneer op de eerste partitie van de CF-kaart/image uit de bootloader config file "/boot/grub/menu.cfg" de optie "console" verwijdert word, boot de Soekris probleemloos onafhankelijk zonder PC met serial console en hoef je niet direct comBIOS in! Voor de CF gebasseerde systemen Soekris 4501/4521/4801 is die grub optie op de CF-kaart zo te veranderen en kun je in enkele minuten al aan de slag. Een andere definitieve oplossing voor systemen zonder CF kaart zoals de Soekris 4826 alsnog systemen met CF-kaart is via seriele console de comBIOS optie ConMute op Enabled zetten, echter voor de CF-kaart-loze systemen zoals de 4826 moet je zowieso via serial comBIOS in om deze met PXE boot op te starten en vanuit een live sessie een openwrt-image naar het onboard flashgeheugen te schrijven, maar dan heb je ook wat ;-)
    2424
    2525=== serial console ===
    26 Omdat de Soekris machines niet over een VGA en toetsenbord aansluiting beschikken en dat voor de meeste mensen een normale manier is om een computer in te regelen is een serial console de enige manier om de bootcyclus met BIOS te beinvloeden, vooral handig voor uitgebreid recoveren van systemen zonder CF-Kaart. Via een netwerk console kan wanneer openwrt actief is verder ingeregeld worden waardoor de seriele verbinding niet nodig is. De kant en klare x86 images van openwrt hebben standaard hun serial console werkend op 38400, zowel in de bootloader modus (grub) als de kernelbootlog en uiteindelijke systeem console. Dit i.t.t. tot de standaard Soekris comBIOS serial speed die vaak 19200 of zelfs 9600 is. Om tijdens de hele bootcyclus/bootstrap vanaf de soekris comBIOS, bootloader grub, kernel/boot tot aan de console van openwrt zelf een werkend beeld en keyboard aansturing te hebben is het van belang dat al deze fases op dezelfde serial settings staan. Anders verdwijnt het beeld of word onleesbaar en is verdere keyboard interactie in een bepaalde fase uitgesloten.
    27 
    28 Om serial in te loggen zullen we eerst "minicom" installeren en configureren op de PC waarmee we soekris inregelen. Dit zal waarschijnlijk meerdere keren moeten om iedere afwijkende fase van het booten tot het os te kunnen bereiken. Handig is om eenmalig de serial snelheid in de comBIOS van de soekris gelijk te zetten naar die van de bootloader/bootconsole/terminal. *Goedkope usb-serial dongles werken niet altijd lekker met hoge com snelheden!
    29 
    30 {{{
    31 ## install software for serial terminal sessions
     26Omdat de Soekris machines niet over een VGA en toetsenbord aansluiting beschikken en dat voor de meeste mensen een normale manier is om een computer in te regelen is een serial console de enige manier om de bootcyclus met BIOS te beinvloeden op de soekris, vooral handig voor uitgebreid recoveren van systemen zonder CF-Kaart. Later kan via een netwerk console telnet/ssh wanneer openwrt zelf al actief is deze verder ingeregeld worden waardoor de seriele verbinding niet nodig is. De kant en klare x86 images van openwrt hebben standaard hun serial console werkend op 38400, zowel in de bootloader modus (grub) als de kernelbootlog en uiteindelijke systeem console. Dit i.t.t. tot de standaard Soekris comBIOS serial speed die vaak 19200 of zelfs 9600 is. Om tijdens de hele bootcyclus/bootstrap vanaf de soekris comBIOS, bootloader grub, kernel/boot tot aan de console van openwrt zelf een werkend beeld en keyboard aansturing te hebben is het van belang dat al deze fases op dezelfde serial settings staan, bij een pc wil je immers ook niet dat in bepaalde fases van het booten het beeld verdwijnt of de keyboard input niet werkt. In het geval van de soekris met verkeerde instellingen verdwijnt het beeld meestal niet maar word onleesbaar en is verdere keyboard interactie in een bepaalde fase uitgesloten.
     27
     28Om serial in te loggen op de soekris zullen we eerst "minicom" installeren en configureren op de client PC waarmee we de soekris inregelen. Dit zal waarschijnlijk meerdere keren moeten om iedere afwijkende fase van het booten tot het os te kunnen bereiken. Handig is om eenmalig de serial snelheid in de comBIOS van de soekris gelijk te zetten naar die van de bootloader/bootconsole en definitieve terminal. *Goedkope usb-serial dongles werken niet altijd lekker met hoge com snelheden!
     29
     30{{{
     31## install software for serial terminal sessions on client pc
    3232sudo apt-get update && apt-get install minicom cu
    3333
     
    3737#select "Serial Port Setup"
    3838#press A, ##nullmodem cable port probably is /dev/ttyS0
    39 #press E  ##set speed for soekris board 9600/19200/38400 8n1
     39#press E  ##set speed for soekris board 9600/19200/38400/etc 8n1
    4040#press F,G no, no #flow controls
    4141#press enter to save
     
    5050sudo minicom
    5151
    52 #press CTRL-P to enter comBIOS
    53 
    54 #if you see garbage change port settings of minicom
     52#press CTRL-P to enter comBIOS repeatedly
     53
     54#if you see garbage change port speed settings of minicom aka 9600><19200><38400><etc
    5555}}}
    5656
     
    8686
    8787=== grub bootloader ===
    88 De openwrt images gebruiken "grub" als bootloader wel de oude legacy versie, ondanks dat je het weinig of wellicht nooit zal zien in het gebruik van openwrt is het gemakkelijk om bootopties te wijzigen of toe tevoegen bijvoorbeeld memtest86+. Aangezien de oude soekris boarden een dubieus karakter hebben is het uitsluiten van onbetrouwbaar vastgesoldeerd ram geheugen het minste wat je kan doen dus memtest86+ draaien. Opmerking de soekris 4501 en 4526 (de oudere 486based boarden) werken niet met de laatste versie van memtest, zodra memtest start herstart deze de hele computer. Versies die wel werken zijn 2.00-4.10 en kun je direct in binary laden van [http://www.memtest.org/download/ memtest86+ old binaries].
    89 
    90 Voeg de volgende optie toe aan het grub config bestand /boot/grub/menu.lst
     88De openwrt images gebruiken "grub" als bootloader wel de oude legacy versie, ondanks dat je het weinig of wellicht nooit zal zien in het gebruik van openwrt is het gemakkelijk om bootopties te wijzigen of toe tevoegen bijvoorbeeld memtest86+. Aangezien de oude soekris boarden een dubieus karakter hebben is het uitsluiten van onbetrouwbaar vastgesoldeerd ram geheugen het minste wat je kan doen dus memtest86+ draaien. Opmerking de soekris 4501 en 4526 (de oudere 486based boarden) werken niet met de laatste versie van memtest86+, zodra memtest86+ start herstart deze de hele computer. Versies die wel werken zijn 2.00-4.10 en kun je direct in binary laden van [http://www.memtest.org/download/ memtest86+ old binaries].
     89
     90Voeg de volgende optie toe aan het grub config bestand /boot/grub/menu.lst en je kan daarna eenvoudig de soekris op brak ram geheugen laten testen indien gewenst.
    9191
    9292{{{
     
    9797}}}
    9898
     99=== configureren ===
     100Naast het installeren wat straks per soekris board beschreven word is het handig om te weten dat openwrt een sumiere/brakke handleiding heeft. Bij deze een aantal basics.
     101
     102=== wifi senao cards ===
     103Naast bedrade interfaces kunnen configureren is natuurlijk de draadloze interface opzetten ook een must. Door de generieke mini-pci aansluiting op de soekris en de uitgebreide ondersteuning van openwrt voor diverse wireless chipsets zijn er eindeloos veel wifi mogelijkheden. Oud doch bruikbaar zijn de senao wifi b only kaartjes van W.L., zelfs met WPA2 CCMP in AP mode, tenminste als je weet hoe. Het gaat hier om de volgende twee prism2.5 gebasseerde wifi kaarten:
     104* pcmcia "senao SL-2511CD PLUS ext2 e200/f200"
     105* mini-pci "senao SL-2511MP 210".
     106Naast dat er legio aan firmware versies / combinaties zijn voor deze kaarten is van eerste belang om te weten dat de pcmcia versie 16bit is en daarom het pakket "pcmciautils" nodig heeft om op moderene distributies probleemloos herkent te worden. Als tweede is er een legio aan drivers voor deze kaarten beschikbaar, waaronder "prism", "hermes", "intersil", "orinoco", "wi" met tenslotte de "hostap-pci/cs" deze laatste is het meest stabiel en feature rijk. Verwarrend is wel de naam "hostap" aangezien dit naast driver ook de service is die op vele routers het opzetten van een AP + WPA aanstuurt. Als derde zullen de meeste van deze antieke kaartjes uit de kast van W.L. wel een firmware update nodig hebben. Minstens station firmware 1.5.6/1.6.3 om uberhaupt goed aangestuurd te worden door hostap en verder schijnt 1.7.4 en 1.8.2 het stabielst getest te zijn en nodig voor WPA2 CCMP modi. Tenslotte word de kaart in de meeste distributies in AP modus / master / infrastructure gestart en zal daarom niet met andere AP's kunnen connecten totdat je de modus van de kaart omzet naar "iwconfig wlan0 mode managed".
     107
     108De benodigde firmware is beschikbaar in twee vormen namelijk een AP/master en client/station firmware. Beide bestanden zijn vereist om tegelijk en betrouwbaar te kunnen flashen. De AP firmware is 1.1.1 de STA firmware is 1.8.2. details om te flashen via windows xp volgen nog, een oude linksys driver en het programma winflash 0.7 is voldoende. Inmiddels is gebleken dat deze kaartjes met de "hostap-pci/hostap-cs" niet alleen instaat zijn WPA TKIP in station/client mode maar zelfs WPA2 CCMP in AP/master/infrastructure modus.
     109
     110* pcmciautils
     111* kmod-pcmcia-core
     112* kmod-pcmcia-yenta
     113* kmod-hostap-cs
     114* kmod-hostap-pci
     115
     116Wanneer in Openwrt na installatie de wifi kaarten niet direct in de webinterface van luci herkent worden, moet je ze zelf even in het volgende configuratie bestand zetten en zorgen dat de macadressen van de kaarten 0/1 overeen komen met die van de config. Zie ifconfig voor de macadressen voor juiste kaart.
     117
     118# example code # /etc/config/wireless
     119{{{
     120config wifi-device 'radio0'
     121        option type 'prism2'
     122        option macaddr '00:02:6F:xx:xx:xx'
     123        option channel '6'
     124        option diversity '0'
     125
     126config wifi-device 'radio1'
     127        option type 'prism2'
     128        option channel '11'
     129        option macaddr '00:02:6f:xx:xx:xx'
     130        option diversity '0'
     131
     132config wifi-iface
     133        option device 'radio0'
     134        option mode 'ap'
     135        option encryption 'none'
     136        option ssid 'http://wirelessleiden.nl/cp'
     137        option network 'lan1'
     138
     139config wifi-iface
     140        option device 'radio1'
     141        option mode 'ap'
     142        option encryption 'none'
     143        option ssid 'http://wirelessleiden.nl/splash'
     144        option network 'lan2'
     145}}}
     146
     147=== wifi atheros upgrade/patch ===
     148Naast dat de prism gebaseerde senao kaarten een firmware upgrade nodig hadden om goed te functioneren, hebben de atheros kaarten bij levering eigenlijk een specifieke landcode nodig in de firmware, de default regdomain code 0x0 debugmode word in de nieuwe linux kernels opgemerkt als US waardoor channel 12-13 op de 2,4ghz en een aantal kanalen op de 5ghz wegvallen en niet direct bruikbaar zijn in native builds van openwrt. Via de Windows tool RCU.exe en de atheros driver van Commview kan wanneer pin13 op de minipci kaart is afgeplakt deze eenvoudig worden gefixed op de juiste regio. Voor europa is ETSI1_WORLD 0x37 als regdomain aan te raden. Via linux kan via ath_info onderdeel van de madwifi driver vaak alleen via een oudere kernel ook het regdomain worden gepatched. Soms moet er nog wel een bepaalde register op de kaart aan of uit geschakeld worden bijvoorbeeld 1:0 4:0.
     149
    99150== Direct aan de slag! ==
    100151
     
    103154
    104155=== soekris 4521 ===
    105 Ondanks dat de meeste hardware direct is aan te spreken gaan de pcmcia sloten pas werken als daarvoor de juiste (kant en klare) pakketjes uit de reposity zijn geladen, dit geld voor zowel backfire als attitude adjustment. Maar het laden uit de repository gaat pas werken wanneer het board via de "wan" aansluiting op het internet is aangesloten. Echter de "wan" aansluiting is standaard in de network config afwezig, ondanks dat de soekris standaard over twee ethernet adapters beschikt eth0(poe+lan) eth1(). Daarom moet er eerst een wan interface worden toegevoegd en eth0 bij de lan vervangen worden door eth1 en eth0 bij de wan plaatsen. Vervolgens nog firewall rules toevoegen zodat je via diezelfde wan interface kan managen met ssh/http. Tenslotte kun je dan pas na de reboot het board met de pakket manager verder configureren. Nu eerst de CF kaart voorbereiden!
     156Ondanks dat de meeste hardware direct is aan te spreken vanuit opernwrt gaan de pcmcia sloten pas werken als daarvoor de juiste (kant en klare) pakketjes uit de reposity zijn geladen, dit geld voor zowel backfire als attitude adjustment. Maar het laden uit de repository gaat pas werken wanneer het board via de "wan" aansluiting op het internet is aangesloten. Echter de "wan" aansluiting is standaard in de network config afwezig, ondanks dat de soekris standaard over twee ethernet adapters beschikt eth0(poe+lan) eth1(). Daarom moet er eerst een "wan" interface worden toegevoegd en "eth0" bij de lan vervangen worden door "eth1" en "eth0" bij de "wan" plaatsen. Vervolgens nog firewall rules toevoegen zodat je via diezelfde wan interface kan managen met ssh/http. Tenslotte kun je dan pas na de reboot het board met de pakket manager verder configureren. Nu eerst de CF kaart voorbereiden!
    106157
    107158{{{
     
    113164sudo dd if=openwrt-x86-generic-combined-squashfs.img of=/dev/sdX
    114165
    115 #mount the first partition on the CF-CARD
     166#if you don't have ConMute=Enabled in comBIOS nor have a serial
     167#cable active console with soekris follow the following 3 steps
     168
     169#1#mount the first partition on the CF-CARD
    116170sudo mkdir /mnt/booooot
    117171sudo mount /dev/sdX1 /mnt/booooot
    118 
    119 #remove the word "console" from the file /boot/grub/menu.lst
     172#2#remove the word "console" from the file /boot/grub/menu.lst
    120173sudo nano /mnt/booooot/boot/grub/menu.lst
    121 
    122 #unmount and eject CF-CARD
     174#3#unmount and eject CF-CARD
    123175sudo umount /mnt/booooot
    124176sudo rmdir /mnt/boooot
    125177}}}
    126178
    127 Plaats de CF-CARD in de soekris, en sluit een losse lan/poe kabel aan op de eth0 port van de soekris (verst verwijderd vanaf de pcmcia-sloten) direct op je PC aan. Je PC zal via dhcp automatisch een ip van de soekris krijgen!
     179Plaats de CF-CARD in de soekris, en sluit een losse lan/poe kabel aan op de eth0 port van de soekris (verst verwijderd vanaf de pcmcia-sloten) direct op je PC aan. Je PC zal via dhcp automatisch een ip van de soekris krijgen, de port is namelijk ingesteld als lokaal LAN en de tweede ethernet port werkt nog niet!
    128180
    129181{{{
     
    131183telnet 192.168.1.1
    132184
    133 #add default password dit moet
     185#add default password dit moet!
    134186passwd
    135187
     
    178230        option type     bridge
    179231        option proto    dhcp
     232        #option proto    static
     233        #option ipaddr   172.16.6.45
     234        #option netmask  255.255.255.0
    180235
    181236}}}
     
    326381Dit board zonder CF kaart moet waarschijnlijk wel via de serial port aansturen tot een tftp / PXE boot om openwrt te laden, maar wanneer het er eenmaal opstaat kun je blijven experimenteren. USB headers onboard kan direct een werkende usbport van gemaakt worden. Deze usb port kan via plop bootmanager geboot worden (mits syslinux op de usb staat ipv grub). Openwrt moet dan als die op de usbstaat met extroot werken en usb modules in de image hebben.
    327382
    328 === wifi senao cards ===
    329 Oud doch bruikbaar zelfs met WPA2 CCMP in AP mode, tenminste als je weet hoe. Het gaat hier om de volgende twee prism2.5 gebasseerde wifi kaarten:
    330 * pcmcia "senao SL-2511CD PLUS ext2 e200/f200"
    331 * mini-pci "senao SL-2511MP 210".
    332 Naast dat er legio aan firmware versies / combinaties zijn voor deze kaarten is van eerste belang om te weten dat de pcmcia versie 16bit is en daarom het pakket "pcmciautils" nodig heeft om op moderene distributies probleemloos herkent te worden. Als tweede is er een legio aan drivers voor deze kaarten beschikbaar, waaronder "prism", "hermes", "intersil", "orinoco", "wi" met tenslotte de "hostap-pci/cs" deze laatste is het meest stabiel en feature rijk. Verwarrend is wel de naam "hostap" aangezien dit naast driver ook de service is die op vele routers het opzetten van een AP + WPA aanstuurt. Als derde zullen de meeste van deze antieke kaartjes uit de kast van W.L. wel een firmware update nodig hebben. Minstens station firmware 1.5.6/1.6.3 om uberhaupt goed aangestuurd te worden door hostap en verder schijnt 1.7.4 en 1.8.2 het stabielst getest te zijn en nodig voor WPA2 CCMP modi. Tenslotte word de kaart in de meeste distributies in AP modus gestart en zal daarom niet met andere AP's kunnen connecten totdat je de modus van de kaart omzet naar "iwconfig wlan0 mode managed".
    333 
    334 De benodigde firmware is beschikbaar in twee vormen namelijk een AP/master en client/station firmware. Beide bestanden zijn vereist om tegelijk en betrouwbaar te kunnen flashen. De AP firmware is 1.1.1 de STA firmware is 1.8.2. details om te flashen via windows xp volgen nog, een oude linksys driver en het programma winflash 0.7 is voldoende. Inmiddels is gebleken dat deze kaartjes met de "hostap-pci/hostap-cs" niet alleen instaat zijn WPA TKIP in station/client mode maar zelfs WPA2 CCMP in AP modus.
    335 
    336 * pcmciautils
    337 * kmod-pcmcia-core
    338 * kmod-pcmcia-yenta
    339 * kmod-hostap-cs
    340 * kmod-hostap-pci
    341 
    342 Wanneer in Openwrt na installatie de wifi kaarten niet direct in de webinterface van luci herkent worden, moet je ze zelf even in het volgende configuratie bestand zetten en zorgen dat de macadressen van de kaarten 0/1 overeen komen met die van de config. Zie ifconfig voor de macadressen voor juiste kaart.
    343 
    344 # example code # /etc/config/wireless
    345 {{{
    346 config wifi-device 'radio0'
    347         option type 'prism2'
    348         option macaddr '00:02:6F:xx:xx:xx'
    349         option channel '6'
    350         option diversity '0'
    351 
    352 config wifi-device 'radio1'
    353         option type 'prism2'
    354         option channel '11'
    355         option macaddr '00:02:6f:xx:xx:xx'
    356         option diversity '0'
    357 
    358 config wifi-iface
    359         option device 'radio0'
    360         option mode 'ap'
    361         option encryption 'none'
    362         option ssid 'http://wirelessleiden.nl/cp'
    363         option network 'lan1'
    364 
    365 config wifi-iface
    366         option device 'radio1'
    367         option mode 'ap'
    368         option encryption 'none'
    369         option ssid 'http://wirelessleiden.nl/splash'
    370         option network 'lan2'
    371 }}}
    372 
    373383=== Captive Portal ===
    374384Eenvouding in te stellen voor een lokale zelfstandige node door de nodogsplash.conf te bewerken. Voor onderling verbonden nodes ala W.L. moet hier in wel het een en andere geoptimaliseerd worden!
     
    376386=== Proxy ===
    377387Eenvoudig in te stellen door tinyproxy.conf te bewerken.
    378 
    379 === wifi firmware update/patch ===
    380 Naast de prism gebaseerde senao kaarten hebben de atheros kaarten bij levering eigenlijk een landcode nodig in de firmware, de default regdomain code 0x0 debugmode word in de nieuwe linux kernels opgemerkt als US waardoor channel 12-13 op de 2,4ghz en een aantal kanalen op de 5ghz wegvallen en niet direct bruikbaar in openwrt. Via de windows tool RCU.exe en de atheros driver van comview kan wanneer pin13 op de minipci kaart is afgeplakt deze worden gefixed op de juiste regio. Voor europa is ETSI1_WORLD 0x37 als regdomain aan te raden.
    381388
    382389== Routing opzet ==