Changes between Version 16 and Version 17 of WikiStart


Ignore:
Timestamp:
Aug 10, 2013, 12:16:38 PM (12 years ago)
Author:
walter
Comment:

combios upgrade

Legend:

Unmodified
Added
Removed
Modified
  • WikiStart

    v16 v17  
    2020
    2121== serial console ==
    22 Omdat de Soekris machines niet over een VGA en toetsenbord aansluiting beschikken is een serial console de enige manier om de bootcyclus en BIOS te beinvloeden voor uitgebreid recoveren van systemen zonder CF-Kaart. De kant en klare x86 images van openwrt hebben standaard hun serial console werkend op 38400, zowel in de bootloader modus als de kernel en uiteindelijke systeem console. Dit i.t.t. tot de standaard Soekris comBIOS serial speed die vaak 19200 is. Om tijdens de hele bootcyclus/bootstrap vanaf de soekris comBIOS, bootloader grub, kernel/boot tot aan de console een werkend beeld en keyboard aansturing te hebben is het van belang dat al deze fases op dezelfde serial settings staan. Anders verdwijnt het beeld of word onleesbaar en is verdere keyboard interactie in een bepaalde fase uitgesloten. *Goedkope usb-serial dongles werken niet altijd lekker met hoge com snelheden!
     22Omdat de Soekris machines niet over een VGA en toetsenbord aansluiting beschikken is een serial console de enige manier om de bootcyclus en BIOS te beinvloeden, vooral handig voor uitgebreid recoveren van systemen zonder CF-Kaart. De kant en klare x86 images van openwrt hebben standaard hun serial console werkend op 38400, zowel in de bootloader modus (grub) als de kernellog en uiteindelijke systeem console. Dit i.t.t. tot de standaard Soekris comBIOS serial speed die vaak 19200 is. Om tijdens de hele bootcyclus/bootstrap vanaf de soekris comBIOS, bootloader grub, kernel/boot tot aan de console een werkend beeld en keyboard aansturing te hebben is het van belang dat al deze fases op dezelfde serial settings staan. Anders verdwijnt het beeld of word onleesbaar en is verdere keyboard interactie in een bepaalde fase uitgesloten.
     23
     24Om serial in te loggen zullen we eerst "minicom" installeren en configureren dit laatste zal waarschijnlijk meerdere keren moeten om iedere afwijkende fase van het booten tot het os te kunnen bereiken. Handig is om eenmalig de serial snelheid in de comBIOS van de soekris gelijk te zetten naar die van de bootloader/bootconsole/terminal. *Goedkope usb-serial dongles werken niet altijd lekker met hoge com snelheden!
    2325
    2426{{{
     
    3032#press O for options
    3133#select "Serial Port Setup"
    32 #press A, nullmodem cable port probably is /dev/ttyS0
    33 #press E set speed for soekris board 9600/19200/38400 8n1
    34 #press F,G no, no
     34#press A, ##nullmodem cable port probably is /dev/ttyS0
     35#press E  ##set speed for soekris board 9600/19200/38400 8n1
     36#press F,G no, no #flow controls
    3537#press enter to save
    3638#select "Save setup as default"
     
    4446sudo minicom
    4547
    46 #if you see garbage change settings of minicom
    47 }}}
     48#press CTRL-P to enter comBIOS
     49
     50#if you see garbage change port settings of minicom
     51}}}
     52
     53== comBIOS ==
     54Dit is de naam van de BIOS op de soekris boarden. Hierin kun je verschillende systeem en boot gerelateerde parameters vastzetten zoals de serial port snelheid "ConSpeed" en fixen dat een onaangepaste openwrt image niet blijft hangen in de grub bootloader door "ConMute" op enable te zetten. Tevens kun je vanuit comBIOS het systeem via network laten booten "PXE" of comBIOS upgrades uitvoeren.
     55
     56Je hebt ongeveer 2-5 seconden na het aanzetten van de soekris om de comBIOS in te komen met het intoetsen van de CTRL-P toets combinatie! Dan moet je ook toevallig de juiste serial settings hebben voor die fase anders zie en kun je alsnog niets, dit kan met de gebruikte soekris boarden met verscheidene instellingen een trial & error werkwijze zijn. Als je de goede serial instellingen heb, dan zie je vanzelf BIOS/POST messages voorbij komen wanneer de soekris aangaat als je minicom hebt gestart. Je ziet dan tevens de comBIOS post melding voorbijkomen dat je met CTRL-P de comBIOS in kan! *Daarentegen als de comBIOS parameter ConMute=Enabled stond dan blijft het beeld altijd zwart en zie je alleen grub of de bsd bootloader. Mits je direct na het aanzetten van het apparaat CTRL-P indrukt komt je alsnog in comBIOS!
     57
     58{{{
     59> _ # default comBIOS prompt
     60
     61> ? # ? shows help / possible commands
     62
     63> show # show current fixed paramters like serial speed
     64
     65> set ConMute=Enabled # will set the parameter ConMute to Enabled
     66
     67> set ConSpeed=38400 #will set the serial to the speed of openwrt image
     68
     69> boot F0 #will boot from network via PXE
     70
     71> reboot #will reboot the board
     72}}}
     73
     74De laatste bios update beschikbaar voor deze serie soekris boarden is 1.33. Letop dat je wel de goede serie kiest 45xx of 48xx voor het upgraden! Updaten via minicom werkt met een omweg maar kan prima op een serial snelheid van 38400, mits je verbinding stabiel is (dus geen goedkope usb>serial dongle)! Je boot naar de comBIOS met CTRL-P en typt daar het commando "download -" met een dash! Vervolgens suspend je de sessie naar de background met "CTRL-a J" en dan in de foreground virtuele terminal ga je handmatig het bios bestand uit je homedir pushen met dit commando "sx -X /root/b45xx_133.bin > /dev/ttyS0 < /dev/ttyS0" na een kleine minuut krijg je de melding 680 blocks ok en kun je met het commando "fg" terug naar de minicom sessie waar je in comBIOS het commando "flashupdate" intypt en vervolgens "reboot".
    4875
    4976== tftp / pxe boot ==
    50 Wanneer je een soekris hebt zonder external storage zoals de 4826 met 64MB onboard flash, kun je wellicht een image op de soekris zetten als deze in zijn eigen voormalige OS is gestart en zich domweg laat overschrijven. Wel zou de image dan met een hex editor moeten zijn bewerkt om de optie "console" uit het boot bestand te verwijderen, of de soekris zou de optie ConMute op enabled moeten hebben staan in comBIOS. Beide twijfelachtige procedures leiden waarschijnlijk tot een niet bootbaar board dus de andere optie is de soekris via comBIOS laten netwerkbooten in tftp / PXE en dan via het netwerk een image overpompen en deze via de serial console verder in te richten.
    51 
    52 Voor het recoveren / installeren van soekris boarden zonder CF-kaart moet naast een werkende serial console verbinding met comBIOS, een tftp / pxe / bootp server worden opgezet. Via serial interface tussen PC en Soekris kan deze vanuit comBIOS geinstrueerd worden om met PXE op te starten. Wanneer de toetsen CTRL + ? tijdens de comBIOS bootstrap worden ingetoetst kun je met "boot F0" de soekris naar een PXE boot forceren.
    53 
    54 De tftp server debian heeft de volgende paketten nodig: isc-dhcp-server + tftp-hpa.
    55 
    56 == comBIOS ==
    57 Dit is de naam van de BIOS op de soekris boarden. Updaten ging erg moeizaam destijds. Was iets met de CU versie of xmodem snelheid / c+ parameter of brakke usb-serial adapter? Wellicht nog updates beschikbaar voor deze oude "onbetrouwbare" boarden? yep
     77Wanneer je een soekris hebt zonder external storage zoals de 4826 met 64MB onboard flash, kun je wellicht een image op de soekris zetten als deze in zijn eigen voormalige OS is gestart en zich domweg laat overschrijven. Wel zou de image dan met een hex editor moeten zijn bewerkt om de optie "console" uit het boot bestand te verwijderen, of de soekris zou de optie ConMute op enabled moeten hebben staan in comBIOS. Beide twijfelachtige procedures leiden waarschijnlijk tot een niet started systeem dus de laatste optie is de soekris via comBIOS laten netwerkbooten in tftp / PXE via het netwerk een image pushen en deze via de serial console verder in te richten.
     78
     79Voor het recoveren / installeren van soekris boarden zonder CF-kaart moet naast een werkende serial console verbinding met comBIOS, een tftp / pxe / bootpserver worden opgezet. Via serial interface tussen PC en Soekris kan deze vanuit comBIOS geinstrueerd worden om met PXE op te starten. Wanneer de toetsen CTRL + P tijdens de comBIOS bootstrap worden ingetoetst kun je met het commando "boot F0" de soekris naar een PXE boot forceren.
     80
     81De tftp server die ik in debian heb opgezet heeft de volgende paketten nodig: "isc-dhcp-server + tftp-hpa".
    5882
    5983== soekris 4501 ==
     
    287311* pcmcia "senao SL-2511CD PLUS ext2 e200/f200"
    288312* mini-pci "senao SL-2511MP 210".
    289 Naast dat er legio aan firmware versies / combinaties zijn voor deze kaarten is van eerste belang om te weten dat de pcmcia versie 16bit is en daarom het pakket "pcmciautils" nodig heeft om op moderene distributies probleemloos herkent te worden. Als tweede is er een legio aan drivers voor deze kaarten beschikbaar, waaronder "prism", "hermes", "intersil", "orinoco", "wi" met tenslotte de "hostap-pci/cs" deze laatste is het meest stabiel en feature rijk. Verwarrend is wel de naam "hostap" aangezien dit naast driver ook de service is die op vele routers het opzetten van een AP + WPA aanstuurt. De meeste van deze antieke kaartjes uit de kast van W.L. zullen wel een firmware update nodig hebben. Minstens station firmware 1.6.3 om uberhaupt goed aangestuurd te worden door hostap en verder schijnt 1.7.4 en 1.8.2 het stabielst getest te zijn en nodig voor WPA2 CCMP modi. De firmware is beschikbaar in twee vormen namelijk een AP/master en client/station firmware. Beide bestanden zijn vereist om tegelijk en betrouwbaar te kunnen flashen. De AP firmware is 1.1.1 de STA firmware is 1.8.2. details om te flashen via windows xp volgen nog. Inmiddels is gebleken dat deze kaartjes met de "hostap-pci/hostap-cs" niet alleen instaat zijn WPA TKIP in station/client mode maar zelfs WPA2 CCMP in AP modus.
     313Naast dat er legio aan firmware versies / combinaties zijn voor deze kaarten is van eerste belang om te weten dat de pcmcia versie 16bit is en daarom het pakket "pcmciautils" nodig heeft om op moderene distributies probleemloos herkent te worden. Als tweede is er een legio aan drivers voor deze kaarten beschikbaar, waaronder "prism", "hermes", "intersil", "orinoco", "wi" met tenslotte de "hostap-pci/cs" deze laatste is het meest stabiel en feature rijk. Verwarrend is wel de naam "hostap" aangezien dit naast driver ook de service is die op vele routers het opzetten van een AP + WPA aanstuurt. Als derde zullen de meeste van deze antieke kaartjes uit de kast van W.L. wel een firmware update nodig hebben. Minstens station firmware 1.5.6/1.6.3 om uberhaupt goed aangestuurd te worden door hostap en verder schijnt 1.7.4 en 1.8.2 het stabielst getest te zijn en nodig voor WPA2 CCMP modi. Tenslotte word de kaart in de meeste distributies in AP modus gestart en zal daarom niet met andere AP's kunnen connecten totdat je de modus van de kaart omzet naar "iwconfig wlan0 mode managed".
     314
     315De benodigde firmware is beschikbaar in twee vormen namelijk een AP/master en client/station firmware. Beide bestanden zijn vereist om tegelijk en betrouwbaar te kunnen flashen. De AP firmware is 1.1.1 de STA firmware is 1.8.2. details om te flashen via windows xp volgen nog, een oude linksys driver en het programma winflash 0.7 is voldoende. Inmiddels is gebleken dat deze kaartjes met de "hostap-pci/hostap-cs" niet alleen instaat zijn WPA TKIP in station/client mode maar zelfs WPA2 CCMP in AP modus.
    290316
    291317* pcmciautils
     
    296322
    297323Wanneer in Openwrt na installatie de wifi kaarten niet direct in de webinterface van luci herkent worden, moet je ze zelf even in het volgende configuratie bestand zetten en zorgen dat de macadressen van de kaarten 0/1 overeen komen met die van de config. Zie ifconfig voor de macadressen voor juiste kaart.
     324
    298325
    299326# example code # /etc/config/wireless