You are here

Aktiviteiten 2013

afbeelding van Rene Hasekamp

Overzicht activiteiten van de Stichting Wireless Leiden in 2013

Milestones

– De afdeling Zoeterwoude van Wireless Leiden heeft de eerste fase van het lokale “FreeWiFi” project voltooid door de bouw van vier nieuwe nodes. In 2014 wordt het basisnetwerk verder uitgebouwd, mede dankzij een bijdrage uit het Heineken fonds.

– De afdeling Teylingen is begonnen met een “Free WiFi” project in die gemeente en heeft inmiddels vijf nodes gebouwd. .

– Op initiatief van de burgemeester zijn er besprekingen met de gemeente Leiden en een aantal andere partijen geweest om te komen tot een vrijwel volledige dekking van de Leidse binnenstad.

– In 2013 is het beheer van het netwerk (het signaleren van locaties waar het netwerk niet optimaal functioneert) uitgebreid. Minder ervaren vrijwilligers kunnen aan de hand van een online monitoring systeem meehelpen problemen te signaleren en waar mogelijk op te lossen. Ook het daarbij gebruikte monitoring systeem (“Nagios”) is overzichtelijker opgezet.

– Vrijwilligers van Wireless Leiden hebben er in samenwerking met AnyWi Technologies B.V. voor gezorgd dat er WiFi-Internet beschikbaar was in het “Olympisch Dorp” van het European Youth Olympic Festival (EYOF). Het ging om meer dan duizend kamers op de Uithof en de Internationale Campus van de Universiteit Utrecht. Het WiFi-netwerk moest in enkele dagen tijd worden geïnstalleerd en operationeel zijn, inclusief de beveiliging en het monitoring systeem. Voor de beveiliging werd gebruik gemaakt van het 'eduroam' systeem van Surfnet.

Wireless Leiden heeft in 2013 succesvol geëxperimenteerd met een "Wireless Event Kit", waarmee “streaming video” bij evenementen mogelijk wordt. De kit is getest bij roeiwedstrijden van Asopos/De Vliet en bij de Wielerdag van Zoeterwoude. Van beide evenementen zijn YouTube video's gemaakt.
Zie hiervoor http://www.youtube.com/watch?v=luUXAgYcqN4 en
http://www.youtube.com/watch?v=jOrtd8tfGb8 .

Ontwikkeling van het netwerk

– Alle nieuwe nodes op een rij

Wireless Leiden heeft een productief jaar achter de rug wat betreft het bouwen van nieuwe nodes, waardoor het netwerk verder is uitgebreid, zowel in Leiden als in de Regio.

In de Leidse binnenstad zijn twee nodes verrezen op het Visitor Centre bij het centraal station en een node bij “Catwalk” aan de Steenstraat (met zicht op de Beestenmarkt). Verder is de voorziening op woonzorgcentrum Robijnhof uitgebreid met een derde node en een aantal 'repeaters' om het signaal overal op het complex beschikbaar te maken.

In de Hooglandse kerk zijn ter gelegenheid van de 'MBO opleidingenmarkt', georganiseerd door het ROC, een extra basisstation en een zestal 'repeaters' geplaatst, om internet beschikbaar te kunnen stellen in de gehele openbare ruimte van de kerk. Deze installatie is permanent.

De afdeling Teylingen van Wireless Leiden heeft nodes gebouwd op het Bestuurscentrum in Voorhout, op de St. Bartholomeuskerk, op het gebouw van McDonalds aan de A44, om het NS-station Sassenheim van internet te voorzien, en op het “Oude Raadhuis” in Warmond.

De afdeling Zoeterwoude van Wireless Leiden heeft eveneens een aantal nieuwe nodes gebouwd. Er is een node op de silo van de brouwerij van Heineken gebouwd, een bij Van der Sterre (in Gelderswoude, gemeente Zouterwoude) op een paal van een hooiberg en een op de Meerburgkerk. De node in Gelderswoude is een goed voorbeeld van de manier waarop plattelandsgebieden zonder behoorlijke internetverbinding snel en goedkoop ontsloten kunnen worden met een wifi-straalverbinding.

De eerste fase van het Free WiFi project van Zoeterwoude is daarmee afgerond. Het Heinekenfonds heeft inmiddels een bedrag aan sponsorgeld beschikbaar gesteld, waardoor met de tweede fase begonnen kan worden.

Ook in Oegstgeest is weer een node gebouwd, en wel op de christelijke basisschool “Joris de Witte”, met een webcam voor de beveiliging. Zie elders in dit overzicht voor toekomstige ontwikkelingen in Oegstgeest.

De eerste nodes van Wireless Leiden in Noordwijk / Noordwijkerhout zijn in 2013 gebouwd. Het betreft een node op de toren van Leeuwenhorst (Noordwijkerhout) die in verbinding staat met het Wireless Leiden netwerk en met camping “De Wulp” en bungalowpark “Tulp en Zee” in Noordwijk.

Bij de Westeinder plassen zijn ook enkele nieuwe nodes gebouwd: bij de jachthavens Stenhuis en Kempers Kudelstaart.

Er is een derde webcam geplaatst bij het nest van de slechtvalken op de watertoren van Aalsmeer.

Verder is een node gebouwd op het EWI-gebouw van de TU Delft met link naar Zierikzee. Van daar uit is een verbinding met het netwerk van Wireless België mogelijk.

Een nieuwe uitbreiding van het netwerk is de dubbele node op de St. Bavo kerk in Oud-Ade, met verbinding naar de Kaag Sociëteit en de jachthaven van KWV de Kaag.

– Ontmantelde nodes

De node op bibliotheek-filiaal en buurthuis 't Spoortje moest helaas ontmanteld worden.. Bibliotheek en buurthuis zijn verhuisd naar "Het Gebouw".

– Locatie bezichtigingen

Regelmatig voert Wireless Leiden locatiebezichtigingen uit op plaatsen waar een principe-toestemming is voor het bouwen van een nieuwe node.
Afgezien van de plaatsen waar in 2013 al een node gebouwd is, zijn ook nog bezichtigingen uitgevoerd op het gebouw van AkzoNobel in Teylingen, aan de A44, “ 't Huis Op De Waard”, de woonflat “De Kijker” en bij de jachthaven van WSV Lisse.

Diverse activiteiten

Er is een webcam op de ijsbaan van Zoeterwoude geplaatst.
In samenwerking met studenten van de Hogeschool Leiden is een project “forensisch ICT” georganiseerd.
Er is een EU Projectvoorstel ingediend, maar dit is helaas niet gehonoreerd.
Er is contact met kamerleden geweest over 'internetvoorziening op het platteland'.
Er is contact met de gemeente Leiden en 'Stadslab' geweest over een “busborden project".
Over het monitoren van geluidsoverlast in de stad is er contact geweest met de Leidse Milieu Raad, de wijkvereniging binnenstad en een Leids bedrijf van geluidsmonitors.
Bij de Hortus heeft de testnode het hele jaar goed gefunctioneerd.
De 'Eduroam' toegang via het Wireless Leiden netwerk is getest.
Er is een webcam op de 'Leeuwenhorst' toren geplaatst met een “Blik op Noordwijkerhout”.
Het voorzittersdebat van studentenverenigingen tijdens de ElCid-week is door Wireless Leiden in HD-kwaliteit als streaming video weer naar de locaties van de studentenverenigingen gebracht.
Wireless leiden was weer aanwezig op “Leiden voor gevorderden”, een bijeenkomst voor zojuist gepensioneerden uit Leiden, ter kennismaking met Leidse vrijwilligersorganisaties.
Er is contact geweest met de Merenwijk om ook daar te komen tot een Free WiFi project.
De TU Delft is geïnteresseerd in het gebruik van het Wireless Leiden netwerk voor onderzoek en studentenprojecten.
Er is samen met de TU Delft een voorstel gedaan voor deelname aan het CONFINE EU-onderzoeksproject.
Wireless Leiden heeft bijgedragen aan het tot stand komen van de “Economische Agenda Leidse Regio”, met name op het punt van digitale bereikbaarheid. Actiepunt 44 van deze agenda gaat over het realiseren van gratis WiFi in samenwerking met de 'Stichting Wireless Leiden'.

Vooruitblik 2014

- Er zijn in 2013 diverse besprekingen met de gemeente Leiden en diverse andere partijen gevoerd om te komen tot een dekking op straatniveau van de Leidse binnenstad. De start van een dergelijk project zal naar alle waarschijnlijkheid in 2014 zijn.

- Oegstgeest heeft haar plannen voor het uitvoeren van de Economische Agenda Leidse Regio vastgesteld. Er is gesproken met de gemeente Oegstgeest over het implementeren van het in dat stuk voorziene “Free WiFi project” door Wireless Leiden. Naar verwachting zal de uitvoering in 2014 van start gaan.

– Er staan (verdere) uitbreidingen van het netwerk naar Noordwijkerhout, Noordwijk, Katwijk en andere regiogemeenten in de planning.

Rene Hasekamp,
Secretaris Stichting Wireless Leiden.

http://www.wirelessleiden.nl/
bestuur@wirelessleiden.nl

Correspondentie-adres:
Alphons Diepenbrocklaan 20
2343 NA Oegstgeest

Kamer van Koophandel Leiden 28094864
Rabobank 13.84.56.062 (IBAN: NL08RABO0138456062 BIC: RABONL2U)